Zachte landing, solide draaiende economie en gestage renteverlaging
Wat willen beleggers nog meer?
De angst voor een dreigende wereldwijde recessie is overdreven, menen de economen van Schroders. De stijging van het Amerikaanse werkloosheidscijfer van 3,9% (april) naar 4,3% (juli) heeft hen verrast, maar niet verontrust.
De enquête onder huishoudens die hieraan ten grondslag ligt, wijkt sterk af van het meer solide beeld dat wordt geschetst door de loonenquête. Zij hechten meer belang aan deze enquête, die een veel kleinere steekproeffout heeft. Andere indicatoren wijzen er ook op dat de arbeidsmarkt in redelijke vorm is; het aantal vacatures is groter dan het aantal werklozen, terwijl het aantal ontslagen het laagste is sinds het begin van de reeks in 2001. Ze vermoeden ook dat de orkaan Beryl verantwoordelijk was voor een deel van de verzwakking in juli, die vervolgens zal afnemen.
Vooruitkijkend zou de terugkeer van de groei van aanstellingen en lonen naar een normaler tempo samen met verdere desinflatie en verbeterde kredietbeschikbaarheid, moeten zorgen voor een stabiele huishoudelijke consumptie en, bij uitbreiding, economische activiteit in het algemeen. Het basisscenario van Schroders blijft dan ook dat de VS een recessie zal vermijden en een zachte landing zal inzetten.
Er zijn ook zorgen: Europees concurrentievermogen, China en…inflatie
In andere ontwikkelde economieën blijven de huishoudens op redelijk niveau consumeren, terwijl de opleving in de goederenmarkt de geïndustrialiseerde landen en netto grondstoffenexporteurs blijft ondersteunen. Maar er zijn ook zorgen. Producenten in de eurozone lijden onder een gebrek aan concurrentievermogen, en China zal, zoals het er nu naar uitziet, zijn groeidoel van 5% dit jaar niet halen. Door neerwaartse bijstellingen van deze twee economieën verwacht Schroders nu dat de wereldwijde groei in zowel 2024 als 2025 uitkomt op 2,7%, iets lager dan de eerdere prognose van 2,8%.
Tegen deze solide groeivooruitzichten blijven de risico's voor inflatie naar boven wijzen. Volgens Schroders’ basisscenario zal de prijsdruk dit jaar en volgend jaar blijven afnemen, maar de grootste stappen zijn nu al gezet. Vooruitkijkend zal het tempo van desinflatie vertragen, aangezien het ook tijd zal vergen voordat de afkoeling van de arbeidsmarkten doorwerkt in de inflatiecijfers. Schroders’ prognose voor de wereldwijde CPI-inflatie blijft 3,1% voor 2024, voordat deze terugvalt naar 2,5% in 2025, iets hoger dan de eerdere prognose van 2,4%.
Het is daarom onwaarschijnlijk dat centrale banken alle versoepelingen zullen doorvoeren die momenteel door de markten zijn ingeprijsd. Na de afgelopen jaren op achterstand te hebben gestaan, zullen de beleidsmakers nu voorzichtig zijn met het verlagen van de rente om het risico op een tweede inflatiegolf te vermijden.
Schroders verwacht dat de zowel de Europese Centrale Bank als de Bank of England tegen eind 2025 één rentestap minder zullen doen. Voor de Fed heeft Schroders in 2025 een extra verlaging voorzien, gezien de recente neerwaartse verrassingen in de kerninflatie, maar het aantal verlagingen zal nog steeds veel minder zijn dan de markt suggereert. Gemiddeld ligt de voorspelde versoepeling voor deze drie centrale banken ongeveer 85 basispunten (bps) lager dan de termijnmarkten momenteel impliceren.
Amerikaanse presidentsverkiezingen
De uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen is zeker nog niet beslist. Harris is inmiddels wel de lichte favoriet op de gokmarkten, met een impliciete kans van 50,5% op overwinning. Volgens Schroders hebben Trump en Harris een gelijke kans om te winnen, maar voor de prognose wordt ervan uitgegaan dat de gokmarkten het bij het rechte eind hebben. Vanuit economisch perspectief zou een overwinning van Harris een verwaarloosbare impact moeten hebben, aangezien haar presidentschap waarschijnlijk gepaard gaat met een verdeeld Congres. Maar als Trump wint, zou dit een reflatoire impact hebben gezien zijn deregulatoire, neomercantilistische en anti-immigratiebeleid.
Voor beleggers zouden de markten het goed moeten doen, ongeacht wie in het Witte Huis zit. Een wereldwijd solide economisch klimaat in combinatie met geleidelijke versoepeling door centrale banken blijft uiteindelijk een gunstige omgeving voor beleggingen.
Lees ook Economic and Strategy Viewpoint – Q3 2024, door David Rees, Senior Emerging Markets Economist, George Brown, Senior US Economist, en Tina Fong, Strategist, bij Schroders.