Wordt juni de maand waarin de BoE, ECB en Fed alledrie voor het eerst de rente verlagen?

Volgens Azad Zangana, Senior European Economist & Strategist bij Schroders, is het minder waarschijnlijk dat de Bank of England, die op zoek is naar meer bewijs van een duurzame daling van de inflatie, vroegtijdig zal overgaan tot verlagingen.

De Bank of England (BoE), de Amerikaanse centrale bank (Fed) en de Europese Centrale Bank (ECB) hebben de rente deze maand allemaal onveranderd gelaten. En na de uitkomsten van hun rentevergaderingen neemt nu de marktverwachting toe dat alle drie de banken hun rente in juni zullen verlagen.

Het Monetary Policy Committee (MPC) van de BoE besloot op donderdag 21 maart om de belangrijkste beleidsrente in het VK voor de achtste maand op rij onveranderd te laten 5,25%.

Net als in de eurozone en de VS is de inflatie in het VK gematigd, maar het comité blijft zoeken naar bewijzen dat de inflatie op duurzame basis terugvalt naar de doelstelling.

De jaarlijkse inflatie in het Verenigd Koninkrijk, gemeten met de consumentenprijsindex, is gedaald van een piek van 11,1% in oktober 2022 naar 3,4% vorige maand (februari). Dit is de laagste prijsstijging sinds september 2021.

Steeds meer druk op BoE om rente te verlagen

Nu de Britse economie zich in een recessie bevindt, neemt de druk op de BoE toe om het beleid te versoepelen. Het taalgebruik van het MPC is verschoven van een signaal dat de rente langer hoger zou blijven en in feite gedurende langere tijd onveranderd zou blijven, naar een signaal dat de rente kan dalen, maar restrictief kan blijven.

Hoewel het MPC in de notulen van zijn laatste vergadering erkent dat de inflatiedruk op korte termijn afneemt, stelt het ook dat de indicatoren voor de aanhoudende inflatie hoog blijven.

Over het geheel genomen komt de beslissing om de rente te handhaven niet als een verrassing en hoewel de notulen van het MPC suggereren dat renteverlagingen dichterbij komen, zijn er weinig aanwijzingen voor een nakende versoepeling. Er was ook een kleine verschuiving in de stemmen van de MPC-leden, aangezien het ene lid dat voor een renteverhoging had gestemd, zich nu bij de rest heeft gevoegd en stemde voor niet-wijziging.

Ondertussen stemde slechts één van de negen leden van het comité (opnieuw) voor een verlaging.

De marktverwachtingen voor de eerste renteverlaging zijn de afgelopen weken verschoven van augustus naar juni, omdat de inflatie lager was dan de prognose van de BoE.

Volgens de prognose van Schroders zou de BoE haar rente vanaf mei verlagen, maar het lijkt erop dat de BoE wacht op verdere bevestiging dat de inflatiedruk, in het bijzonder de bijdrage van de dienstensector, verder is afgenomen.

Een voorzichtige houding bij het MPC kan betekenen dat de verlaging pas een maand later, in juni, wordt doorgevoerd, zoals momenteel door de meeste marktdeelnemers wordt verwacht. Daarom hebben we ook onze eigen prognose voor de eerste verlaging naar juni bijgesteld.

De markten verwachten nu dat alle drie de centrale banken in juni de rente zullen verlagen

De financiële markten lijken ook op één lijn te zitten voor de maand juni, als het moment waarop de ECB en de Fed zullen beginnen met het verlagen van de rente.

Volgens de prognose van Schroders zou de ECB de rente deze maand (maart) verlagen, maar dat bleek te vroeg na de uitkomst van het rentecomité van de Raad van Bestuur van de ECB eerder deze maand.

Ondanks de ramingen van de medewerkers van de ECB dat de inflatie binnen de tijdshorizon van twee jaar zou terugkeren naar de doelstelling, besloot de Raad te wachten tot er meer gegevens beschikbaar waren die bevestigden dat de verbetering van de inflatie waarschijnlijk zou aanhouden.

In de vraag- en antwoordsessie tijdens de persconferentie van de ECB suggereerde voorzitter Lagarde dat er tegen de vergadering in juni veel meer gegevens beschikbaar zouden zijn, maar dat deze niet voldoende zullen zijn voor april - waarmee ze de sterkste aanwijzing tot nu toe gaf dat juni als mijlpaal wordt gezien.

Als gevolg hiervan hebben we onze renteprognoses bijgesteld: zowel de BoE als de ECB zullen hun rente in juni verlagen, in lijn met onze visie voor de Fed. Deze visie werd verder ondersteund door de uitkomst van de bijeenkomst van het Federal Open Market Committee van de bank gisteren.

We verwachten nog steeds dat de ECB dit jaar vier keer de rente zal verlagen voor een totaal van 100 basispunten (bp), terwijl de BoE en Fed volgens onze prognoses elk 75 bp zullen verlagen.

Azad Zangana
Azad Zangana

Perscontacten

Wim Heirbaut

Press and media relations, BeFirm

Tânia Jerónimo Cabral

Head of Marketing Schroders Benelux, Schroders

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Schroders

Nota aan de redacteurs

Alleen voor de vakpers.  De recentste persberichten van Schroders kunt u raadplegen op: Newsroom - Media Relations - Schroders

Schroders plc

Schroders is een beleggingsmaatschappij die wereldwijd actief is met een vermogen onder beheer van €866,2 miljard per 31 december 2023. Schroders weet ondanks het uitdagende marktklimaat nog steeds sterke financiële resultaten te behalen, en heeft een beurswaarde van circa £7 miljard en ruim 6100 mensen in dienst, verspreid over 38 locaties. Schroders werd opgericht in 1804. De oprichtersfamilie is nog steeds een belangrijke aandeelhouder en bezit ongeveer 44% van Schroders' aandelen.

Schroders onderscheidt zich door een gevarieerd bedrijfsmodel, zowel wat regio's, beleggingscategorieën als klantenkring betreft. De innovatieve producten en oplossingen van Schroders zijn verdeeld over vier grote, groeiende business-gebieden: vermogensbeheer, maatwerkoplossingen, Schroders Capital (private assets) en wealth management. Tot de klanten behoren verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, staatsbeleggingsfondsen, vermogende particulieren en stichtingen. Daarnaast werkt Schroders ook voor eindklanten, via zijn relaties met distributeurs, financieel adviseurs en online platforms.

Schroders stelt zich ten doel uitstekende beleggingsresultaten voor zijn klanten te behalen door actief beheer. Ook belegt het kapitaal in duurzame en toekomstgerichte ondernemingen om positieve veranderingen in de wereld te versnellen. De bedrijfsfilosofie van Schroders berust namelijk op de overtuiging dat goede resultaten voor de klanten tot goede resultaten voor onze aandeelhouders en  andere stakeholders leiden.

Uitgegeven door Schroder Investment Management Limited. Registratienr. 1893220 Engeland. Goedgekeurd en gereguleerd door de Financial Conduct Authority.  Indien u regelmatige updates via e-mail wenst te ontvangen, kunt u zich online op www.schroders.com registeren voor onze nieuwsservice.

Schroders staat onder toezicht van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) in België.