Wie wint de race om ESG-regelgeving ?

De regelgeving voor duurzame financiering ontwikkelt zich in een duizelingwekkend tempo. Anastasia Petraki, head of policy research bij Schroders, geeft een overzicht van de stand van zaken van de ESG-regulering wereldwijd.

De hoeveelheid nieuwe regels die wereldwijd wordt ontwikkeld, is overweldigend. Ze zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat de investeringen die nodig zijn om de economieën duurzamer te maken, ook echt gedaan worden. Het beginpunt is doorgaans de doelstelling om een netto-nul uitstoot te bereiken, wat erg duur zal zijn. In een tijd waarin de overheidsschuld torenhoog is, komt de druk te liggen op private beleggers. Dit is waar het bij duurzame financiering om gaat.

De beleidsmakers richten zich steevast op drie gebieden: de taxonomie, de informatieverschaffing over bedrijven en de Informatieverschaffing over beleggingsproducten. Petraki geeft een overzicht van de huidige stand van zaken in de wereld.

Europa is voorloper, maar taxonomie loopt vertraging op

De EU was de eerste regio met een plan voor duurzame financiering, grotendeels gebaseerd op informatieverstrekking en rapportage. Er is een EU-taxonomie in ontwikkeling om te bepalen welke activiteiten als duurzaam worden beschouwd. Bedrijven gebruiken deze om verslag uit te brengen over de duurzaamheid van hun activiteiten volgens de Corporate Sustainability Reporting Directive. Vermogensbeheerders gebruiken deze informatie op hun beurt weer om verslag uit te brengen over de duurzaamheid van hun producten in het kader van de Sustainable Finance Disclosures Regulation. Financiële adviseurs gebruiken vervolgens deze informatie in hun gesprekken met eindbeleggers.

Dit zou de volgorde moeten zijn waarin de regelgeving wordt uitgerold. Helaas liep de EU-taxonomie op en dat vertraagt ook het vervolg van het proces. Maar vanaf januari 2022 moeten vermogensbeheerders wel data publiceren op basis van een taxonomie die nog niet definitief is. En vanaf augustus 2022 moeten adviseurs zich baseren op deze - nog onvolledige - gegevens. Een andere complicatie is dat sommige EU-lidstaten hun eigen invulling geven aan de EU-regels. Dat leidt juist tot marktversnippering, wat de EU-regels eigenlijk moeten voorkomen.

Verenigd Koninkrijk labelt ook beleggingsproducten

Het Verenigd Koninkrijk is intussen bezig met de invoering van een verplichte rapportage conform de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD). Het principe is dat de markt met de TCFD kan zien waar de meeste CO2 wordt uitgestoten en dienovereenkomstig kapitaal kan toewijzen. Maar omdat duurzaamheid breder is dan klimaatverandering, heeft de Britse toezichthouder ook plannen onthuld voor Sustainability Disclosure Requirements (SDR) die de TCFD-rapportage uitbreiden met (nog niet nader gedefinieerde) duurzaamheidsfactoren. Het Verenigd Koninkrijk wil ook labels voor duurzame beleggingsproducten introduceren. Dat is iets wat de EU-beleidsmakers bewust hebben vermeden. Er zijn ook plannen voor een Britse taxonomie, die waarschijnlijk enigszins zal afwijken van die van de EU. In de loop van 2022 zullen meer details bekend worden.

Verenigde Staten herpakken zich onder Biden

In de Verenigde Staten heeft zich een radicale koerswijziging voorgedaan onder het presidentschap van Biden. Hij heeft nieuw beleid doorgedrukt dat vooral op klimaatverandering is gericht. Met grote belangstelling wordt uitgekeken naar de resultaten van de herziening van de regels van het Department of Labor, die in januari 2021 onder de vorige regering van kracht werden. De nieuwe regering kondigde aan dat zij de regels niet zou handhaven en in plaats daarvan overleg zou plegen met belanghebbenden. Dit leidde tot nieuwe voorstellen waarin wordt erkend dat duurzaamheidsfactoren in overweging mogen worden genomen bij het beoordelen van beleggingskansen. Het eindresultaat wordt verwacht in de eerste maanden van 2022 en het kan leiden tot een kapitaalstroom richting duurzame investeringen.

Azië zet in op governance en onderwijs

Ook de markten in Azië hebben niet stilgezeten. Op het gevaar af van een al te simplistische voorstelling van zaken: de meeste recente ontwikkelingen qua regelgeving hadden betrekking op de verbetering van de normen voor corporate governance en de verslaggeving van bedrijven. Dit speelde in Hongkong, maar ook in Taiwan. Een ander interessant kenmerk van de Aziatische markten is een sterke focus op onderwijs. Dit blijkt onder meer uit de oprichting van een ESG-academie in Hongkong en het opzetten van educatieve workshops en e-learningplatforms in Singapore.

China zoekt aansluiting bij Europa

China werkt samen met de EU aan een gemeenschappelijke taxonomie via het International Platform on Sustainable Finance. Dit is geen taxonomie op zich, maar eerder een instrument dat de groene taxonomieën van de EU en China effectief vergelijkt. Dit instrument is nog in ontwikkeling, maar als het werkt, zou het een zeer nuttig kunnen zijn voor wereldwijde beleggers.

Australië schat de risico’s van klimaatverandering in

Duurzame financiering in Australië heeft meer te maken met het risico van klimaatverandering. De meeste recente regelgeving heeft betrekking op banken, verzekeraars en pensioenfondsen over de wijze waarop klimaatgerelateerde risico's en kansen moeten worden beheerd. Zijn gebeurtenissen die verband houden met klimaatverandering ook financiële risico’s? Denk aan claims bij verzekeraars in verband met extreem weer. Bij dergelijke gebeurtenissen kunnen verzekeringsmaatschappijen in de problemen komen, wat ook de markten in bredere zin kan destabiliseren.

Komt er ooit een internationale norm?

Er is enige hoop op uniformiteit qua bedrijfsrapportages. De International Sustainability Standards Board wil een wereldwijde standaard creëren voor bedrijfsrapportage op het gebied van duurzaamheid. Wanneer die er komt is nog onzeker. Gemeenschappelijke normen voor beleggingsproducten zijn minder waarschijnlijk. De internationale toezichthouders proberen wel enige consistentie te brengen in de manier waarop de nationale toezichthouders dit aanpakken.

Tenzij er dus internationaal aanvaarde normen komen, zullen de beleggers het moeten doen met een lappendeken van verschillende regionaal ontwikkeld kadersE.

De hele wereld is aan het leren

Is er een land of regio die ver voorop loopt en de race om de ESG-regelgeving zal winnen? Waarschijnlijk niet en de reden hiervoor is dat men zich op onbekend terrein begeeft. Iedereen zal eerst een steile leercurve op het gebied van duurzaamheid moeten beklimmen zonder te weten wat er aan de andere kant ligt.

Lees ook The ESG regulation race is on, door Anastasia Petraki, head of policy research bij Schroders.

Perscontacten

Wim Heirbaut Press and media relations, BeFirm
Tânia Jerónimo Cabral Head of Marketing Schroders Benelux, Schroders
Over Schroders

Nota aan de redacteurs

Alleen voor de vakpers.  De recentste persberichten van Schroders kunt u raadplegen op: Newsroom - Media Relations - Schroders

Schroders plc

Schroders is een beleggingsmaatschappij die wereldwijd actief is met een vermogen onder beheer van €866,2 miljard per 31 december 2023. Schroders weet ondanks het uitdagende marktklimaat nog steeds sterke financiële resultaten te behalen, en heeft een beurswaarde van circa £7 miljard en ruim 6100 mensen in dienst, verspreid over 38 locaties. Schroders werd opgericht in 1804. De oprichtersfamilie is nog steeds een belangrijke aandeelhouder en bezit ongeveer 44% van Schroders' aandelen.

Schroders onderscheidt zich door een gevarieerd bedrijfsmodel, zowel wat regio's, beleggingscategorieën als klantenkring betreft. De innovatieve producten en oplossingen van Schroders zijn verdeeld over vier grote, groeiende business-gebieden: vermogensbeheer, maatwerkoplossingen, Schroders Capital (private assets) en wealth management. Tot de klanten behoren verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, staatsbeleggingsfondsen, vermogende particulieren en stichtingen. Daarnaast werkt Schroders ook voor eindklanten, via zijn relaties met distributeurs, financieel adviseurs en online platforms.

Schroders stelt zich ten doel uitstekende beleggingsresultaten voor zijn klanten te behalen door actief beheer. Ook belegt het kapitaal in duurzame en toekomstgerichte ondernemingen om positieve veranderingen in de wereld te versnellen. De bedrijfsfilosofie van Schroders berust namelijk op de overtuiging dat goede resultaten voor de klanten tot goede resultaten voor onze aandeelhouders en  andere stakeholders leiden.

Uitgegeven door Schroder Investment Management Limited. Registratienr. 1893220 Engeland. Goedgekeurd en gereguleerd door de Financial Conduct Authority.  Indien u regelmatige updates via e-mail wenst te ontvangen, kunt u zich online op www.schroders.com registeren voor onze nieuwsservice.

Schroders staat onder toezicht van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) in België.

Schroders