Welke digitale infrastructuur opkomende markten nodig hebben

De opkomende markten moeten dringend veelzijdige datatechnologieën ontwikkelen. Maar er zijn heel wat investeringen nodig om de kosten te drukken en het gebruik van datatechnologieën haalbaar te maken, schrijven specialisten van Schroders.

De wereld vertrouwt op dataconnectiviteit. Toen de wereldeconomie door Covid-19 tot stilstand kwam, schakelden de ontwikkelde economieën vrij naadloos over op thuiswerken. Het herstel verliep sneller dan aanvankelijk verwacht. De opkomende markten kenden niet dezelfde verandering in toegang, betaalbaarheid en kwaliteit van de dienstverlening. 

Internettoegang verhoogt het bbp

Maar het gaat om veel meer dan toegang tot Zoom of Netflix. Als je in een opkomende economie op het platteland woont, zijn financiële diensten misschien helemaal niet toegankelijk. Geen internettoegang beperkt ook drastische de mogelijkheden om onderwijs te volgen en te voorzien in de behoeften van de gezondheidszorg. Volgens onderzoek van het World Economic Forum kan een land 1,2 procentpunten aan het bbp per hoofd van de bevolking toevoegen bij elke 10 procentpunten extra internetpenetratie. ​ Via breedband kan het bbp per hoofd van de bevolking met bijna 1,4% stijgen.

Er is geen eenvoudige oplossing. Het aansluiten van opkomende economieën op het internet brengt grote uitdagingen met zich mee. Maar Schroders ziet enorme mogelijkheden voor landen die bereid zijn de obstakels te overwinnen.

Waarom wordt de digitale infrastructuur dan niet uitgebouwd?

Er is een kip en ei probleem met het uitrollen van digitale infrastructuur in opkomende markten. Het ontbreekt aan ‘last mile’ infrastructuur en er is ook een schaarste aan internet exchanges en datacenters, wat zorgt voor tragere, duurdere internettoegang.

Internet exchange points (IXP's) zijn datacentra op gunstig gelegen locaties, die verschillende netwerkexploitanten in staat stellen met elkaar te communiceren. Ze verminderen de fysieke afstand die het internetverkeer moet afleggen, waardoor de snelheid toeneemt en de kosten voor de internetproviders dalen. Dit verlaagt op zijn beurt de kosten voor de klanten. 90% van de hoge-inkomenslanden heeft ten minste één IXP, tegenover 69% van de lage-inkomenslanden. Bovendien heeft 53% van de hoge-inkomenslanden connectiviteit tussen datacentra en de cloud, terwijl geen enkel lage-inkomensland de mogelijkheid heeft om data-opslag op deze manier te decentraliseren.

Het probleem is dat voor opkomende markten de kosten van slimme apparaten en datapakketten nog steeds extreem hoog zijn. Een smartphone kan in arme landen 80% van het gemiddelde maandinkomen kosten, tegenover slechts 13% in landen met een hoog inkomen. Daardoor is er weinig animo bij mobiele netwerkdatabedrijven om zich in die landen te installeren, noch voor zendmastbedrijven om activa te bezitten waar momenteel weinig vraag naar is of die weinig worden gebruikt. Het gebrek aan (betrouwbare) elektriciteit kan de operationele complexiteit vergroten en de kosten verder opdrijven.

Kostenverlaging van dataverbindingen

De oplossingen bestaan. Maar daarvoor moeten investeerders kapitaal verstrekken om infrastructuur aan te leggen die de kloof kan overbruggen, de toegang kan verbeteren en de kosten kan verlagen. Meer lokale datacentra kunnen de verbindingssnelheden verbeteren en de kosten verlagen. Dankzij pay-as-you-go bedrijfsmodellen kunnen smartphones gemakkelijker worden aangeschaft. Er zijn ook relatief eenvoudige manieren om toegang te verlenen via goedkope zendmast-oplossingen in plattelandsgebieden.

Lees ook The digital infrastructure that could help emerging markets leapfrog developed economies, door specialisten van Schroders.

Perscontacten

Wim Heirbaut Press and media relations, BeFirm
Tânia Jerónimo Cabral Head of Marketing Schroders Benelux, Schroders
Over Schroders

Nota aan de redacteurs

Alleen voor de vakpers.  De recentste persberichten van Schroders kunt u raadplegen op: Newsroom - Media Relations - Schroders

Schroders plc

Schroders is een beleggingsmaatschappij die wereldwijd actief is met een vermogen onder beheer van €866,2 miljard per 31 december 2023. Schroders weet ondanks het uitdagende marktklimaat nog steeds sterke financiële resultaten te behalen, en heeft een beurswaarde van circa £7 miljard en ruim 6100 mensen in dienst, verspreid over 38 locaties. Schroders werd opgericht in 1804. De oprichtersfamilie is nog steeds een belangrijke aandeelhouder en bezit ongeveer 44% van Schroders' aandelen.

Schroders onderscheidt zich door een gevarieerd bedrijfsmodel, zowel wat regio's, beleggingscategorieën als klantenkring betreft. De innovatieve producten en oplossingen van Schroders zijn verdeeld over vier grote, groeiende business-gebieden: vermogensbeheer, maatwerkoplossingen, Schroders Capital (private assets) en wealth management. Tot de klanten behoren verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, staatsbeleggingsfondsen, vermogende particulieren en stichtingen. Daarnaast werkt Schroders ook voor eindklanten, via zijn relaties met distributeurs, financieel adviseurs en online platforms.

Schroders stelt zich ten doel uitstekende beleggingsresultaten voor zijn klanten te behalen door actief beheer. Ook belegt het kapitaal in duurzame en toekomstgerichte ondernemingen om positieve veranderingen in de wereld te versnellen. De bedrijfsfilosofie van Schroders berust namelijk op de overtuiging dat goede resultaten voor de klanten tot goede resultaten voor onze aandeelhouders en  andere stakeholders leiden.

Uitgegeven door Schroder Investment Management Limited. Registratienr. 1893220 Engeland. Goedgekeurd en gereguleerd door de Financial Conduct Authority.  Indien u regelmatige updates via e-mail wenst te ontvangen, kunt u zich online op www.schroders.com registeren voor onze nieuwsservice.

Schroders staat onder toezicht van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) in België.

Schroders