Wat betekent een recessie in de VS voor goud en goudaandelen?

De financiële markten houden al enige tijd rekening met een recessie in de VS. De beleggers zullen daarom moeten nadenken over hun allocatie aan verschillende beleggingscategorieën. Reden voor James Luke, Fund Manager, Metals, bij Schroders om te kijken hoe zowel goud als goudaandelen hebben gepresteerd tijdens Amerikaanse recessies.

Hoe presteerden goud en goudaandelen tijdens eerdere recessies?

Kijkend naar de laatste zeven recessies in de VS, dan is te zien dat goud zowel absoluut als relatief doorgaans goed presteert tijdens een economische recessie; goudaandelen doen het zelfs nog beter.

Als we kijken naar de rendementen van zes maanden voor het begin van de recessie tot zes maanden na het einde van de recessie, dan is te zien dat goud gemiddeld 28% rendement oplevert en 37% beter heeft gepresteerd dan de S&P 500. De goudaandelen hebben dit overtroffen en een gemiddeld rendement van 61% gegenereerd, waarmee ze 69% beter presteerden dan de S&P 500. ​ 

Elke cyclus is anders en natuurlijk is de Amerikaanse economische cyclus lang niet de enige factor die de goudmarkt beïnvloedt. Maar Luke wijst er wel op dat wanneer de monetaire beleidsreacties van de Fed op de ontwikkeling van de Amerikaanse economie bijzonder soepel/accommoderend waren, de goudprijs het meest explosief was. Dat was het geval in 1973 en ook in 2008 en 2020. 

Luke denkt dat de beleidsreacties op toekomstige recessies in de VS opnieuw zeer accommoderend zullen zijn en een terugkeer naar gecombineerde budgettaire en monetaire steun zullen inhouden. Dat wordt vooral veroorzaakt door de extreem hoge totale schuld en de grote tekorten. Die houden in dat het risico dat een recessie in iets veel ergers uitmondt, veel te groot blijft voor beleidsmakers om het risico te nemen.

Meer redenen om positief te zijn over goudaandelen

Afgezien van de typisch sterke prestaties tijdens recessies wijst Luke op nog twee andere redenen om positief te zijn over goud en goudaandelen. 

Ten eerste lijkt de algemene bedrijfsomgeving voor goudaandelen tot 2023 te verbeteren. Het is zeker niet zo moeilijk als in 2022. Vorig jaar stonden de winstmarges van de goudproducenten onder druk door de stijgende kosten (olie, staal, arbeid) en dalende goudprijzen. Dit leidde ertoe dat aandelen van goudproducenten minder goed presteerden dan edelmetaal (althans in US dollar). 

Dit jaar zouden de marges weer kunnen stijgen door de sterkere goudprijzen. Aan de kostenkant zijn in sommige regio’s al duidelijke dalingen zichtbaar. In "plakkerige" sectoren zoals arbeid verwacht Luke enige vertraging van de kostenstijgingen na de sterke stijgingen sinds de pandemie, vooral in Noord-Amerika en Australië. 

Ten tweede blijven aandelen van goudproducenten op lange termijn goedkoop en zijn beleggers nog steeds extreem onderwogen Twee recente grafieken van Scotia, een Canadese broker, maken dat duidelijk. De eerste grafiek hieronder laat zien dat de beleggers momenteel bijna geen positie in goudaandelen hebben (zie de rode stip). Ondertussen blijft het gewicht van goudaandelen in de S&P/TSX Composite Index (Canada's benchmark aandelenindex) historisch laag. Het grondstofrijke Canada heeft een aantal beursgenoteerde goudproducenten, en daarom is hun gewicht in deze index een nuttige leidraad voor de belangstelling van de beleggers voor goudaandelen.

De tweede grafiek, hieronder, laat zien dat de waardering van de sector als geheel ongeveer een derde onder het niveau van 2009-2012 blijft. De grafiek gebruikt EV/EBITDA-multiples, waarbij de totale waarde van de activiteiten van de bedrijven (EV) wordt vergeleken met een maatstaf voor winstgevendheid (EBITDA, of winst vóór rente, belasting, afschrijving en aflossing). Deze grafiek toont aan dat momenteel een hogere goudprijs voor langere tijd niet is ingeprijsd in de aandelenwaarderingen.

Lees ook What could a US recession mean for gold and gold equities? door James Luke, Fund Manager, Metals, bij Schroders.

James Luke
James Luke

Perscontacten

Wim Heirbaut

Press and media relations, BeFirm

Tânia Jerónimo Cabral

Head of Marketing Schroders Benelux, Schroders

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Schroders

Voor de redactie

De recentste persberichten van Schroders kunt u raadplegen op: https://www.schroders.com/en/global/individual/media-centre/  

Schroders plc

Schroders is een wereldwijde beleggingsmaatschappij die actief vermogensbeheer, vermogensplanning en beleggingsoplossingen biedt, met een beheerd vermogen van € 941,8 miljard op 31 december 2024. Als Brits beursgenoteerd FTSE100-bedrijf heeft Schroders een marktkapitalisatie van ongeveer £ 6 miljard en meer dan 6.000 werknemers verspreid over 38 locaties. Schroders werd opgericht in 1804 en blijft trouw aan zijn wortels als familiebedrijf. De familie Schroder is nog steeds een belangrijke aandeelhouder met ongeveer 44% van het geplaatste aandelenkapitaal.

Het succes van Schroders kan worden toegeschreven aan het gediversifieerde bedrijfsmodel, dat zich uitstrekt over verschillende beleggingscategorieën, klanttypen en regio’s. Het bedrijf biedt innovatieve producten en oplossingen via vier kerndivisies: Public Markets, Solutions, Wealth Management en Schroders Capital, dat zich richt op private markten, waaronder private equity, investeringen in hernieuwbare infrastructuur, private financiering en kredietalternatieven, en vastgoed.

Daarbij staat één doel voorop: uitstekende beleggingsresultaten voor de klanten behalen door actief beheer. Dit betekent dat we ons kapitaal richten op veerkrachtige bedrijven met duurzame bedrijfsmodellen, in overeenstemming met de beleggingsdoelstellingen van onze klanten. Schroders bedient een gevarieerd klantenbestand, waaronder pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen, overheidsbeleggingsfondsen, liefdadigheidsfondsen, stichtingen, vermogende particulieren, family offices en eindklanten via partnerschappen met distributeurs, financiële adviseurs en online platforms.

Vrijgegeven voor publicatie door Schroder Investment Management (Europe) S.A., 5, rue Höhenhof, L-1736 Senningerberg, Luxembourg. Registratienummer B 37.799. 

Schroders staat onder toezicht van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) in België.

Indien u regelmatige updates via e-mail wenst te ontvangen, kunt u zich online op www.schroders.com registeren voor onze nieuwsservice.