Waarom je voor impactbeleggen in de opkomende markten moet zijn

31 mei 2021

Impactbeleggen staat goed op de kaart. Nog nooit zo goed als nu, stelt Schroders. En er zijn overtuigende argumenten waarom je juist in de opkomende markten moet zijn, als je echt impact wilt hebben. In onderstaand artikel wordt gekeken in hoeverre het Braziliaanse WEG (elektrotechniek), het Hongaarse Gedeon Richter (farma) en het Koreaanse Samsung SDI (accu’s) tegemoet komen aan die voorwaarden voor effectief beleggen met impact in de opkomende markten.

De coronacrisis onderstreept opnieuw de ongelijkheid in de wereld. Meer dan 2 miljard mensen hebben geen regelmatige toegang tot veilig en gezond voedsel, 2,4 miljard mensen ontbreekt het aan sanitaire basisvoorzieningen en 20% van de kinderen ontbreekt het aan onderwijsvoorzieningen. Veel van deze mensen leven in opkomende markten.

Wat is impactbeleggen

De intentie van impactbeleggen is om sociale voordelen te genereren, die gepaard gaan met financieel rendement voor de aandeelhouders. Die impact moet meetbaar zijn. De potentiële groei is enorm, mede gedreven door een jongere generatie die beleggen wil combineren met de eigen waarden. De problematiek werd vaak overgelaten aan filantropische instellingen, maar de consensus groeit dat beleggingen effect hebben op het milieu en sociale omstandigheden.

Waarom in opkomende markten?

Nergens is er meer behoefte aan het oplossen van milieu- en sociale kwesties dan in de opkomende landen. Deze landen lopen ook het meeste gevaar de gevolgen te voelen van klimaatverandering. Wereldwijd reageren de overheden op deze uitdagingen. Technologie zal moeten worden gedeeld. Publieke ondernemingen spelen een kritieke rol, denkt Schroders. Ook door de manier waarop zij omgaan met hun impact op klimaat. Bedrijven uit opkomende landen staan nog aan het begin van impact- en ESG-beleid. Daar ligt een langetermijnkans.

Hoe werkt het in de praktijk?

Een belangrijk aspect van impactbeleggen is dat de sociale voordelen intentioneel en meetbaar zijn, maar ook materieel en duurzaam.

  • Intentioneel - met een bewezen intentie van een bedrijf om een aantal sociale of ecologische uitdagingen op te lossen.
  • Meetbaar - de noodzaak voor bedrijven om de uitkomsten van hun activiteiten voor mens en planeet te meten.
  • Materieel - de vereiste voor de producten en diensten van bedrijven om wezenlijk bij te dragen aan het oplossen van milieu- of sociale problemen.
  • Duurzaam - de vereiste dat bij de bedrijfsvoering rekening wordt gehouden met alle stakeholders.

Deze criteria zijn essentieel voor hoe we denken over impactbeleggen in opkomende markten. Als het gaat om investeren in bedrijven, komt Schroders tot drie kernvragen:

  • Maatschappelijke bijdrage: draagt het bedrijf bij aan een betere toekomst voor iedereen?
  • Duurzaamheid: wordt het bedrijf voor de lange termijn gerund? Dit ondersteunt de duurzaamheidsdoelstelling. Beleg alleen in bedrijven die alle belanghebbenden eerlijk behandelen en die het bedrijf voor de lange termijn runnen.
  • Financieel rendement: is het aandeel een goede investering? Zoek bedrijven die duurzame rendementen zullen genereren die hoger zijn dan de kapitaalkosten.

Enkele voorbeelden

Er zijn verschillende bedrijven die in aanmerking komen voor impactbeleggen in opkomende markten. Dit kunnen bijvoorbeeld farmaceutische bedrijven of technologiebedrijven op het gebied van schone energie zijn. Of bedrijven die op de manier waarop ze gerund worden, bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke of milieukwesties.

Enkele voorbeelden die Schroders noemt:

WEG - een Braziliaans bedrijf dat wereldwijd actief is op het gebied van elektrotechniek, energie en automatiseringstechnologie.

Story image

Gedeon Richter - een gespecialiseerd farmaceutisch bedrijf gevestigd in Hongarije. Het is aanwezig in meer dan 38 landen over de hele wereld.

Story image

Samsung SDI - Zuid-Koreaans, toonaangevend in batterijen die worden gebruikt in elektrische voertuigen en energieopslagsystemen.

Story image

In de opkomende markten versterkt de coronacrisis de behoefte aan impactbeleggen alleen maar. Nu de wereld uit de pandemie komt, zullen milieu- en sociale kwesties waarschijnlijk nog meer aandacht krijgen. Betere tools om bedrijven en hun activiteiten te analyseren en te volgen, geven beleggers meer mogelijkheden om veranderingen door te voeren.

Demografische veranderingen zijn een bijkomende factor waarvan Schroders verwacht dat ze de vraag naar impactbeleggen zullen stimuleren. De jongere generaties zijn meer gevoelig voor duurzaamheid en impact. Zij zullen daarom eerder eisen dat hun beleggingen meer in lijn zijn met hun eigen waarden.

De argumenten voor impactbeleggen zijn nog nooit zo sterk geweest.

Lees ook

Why EM is the perfect place for impact investing, door Schroders.

How the world is warming to sustainable investing
We travel around the world (alas only digitally and in fewer than 80 days) to study key drivers behind the shift to sustainable investment.

Why the going is about to get tougher for investing in climate change
After an extraordinary year in 2020, the competition for climate change growth opportunities is about to get much tougher.

Our call for action over climate change
Climate change has come into even sharper focus for us so far this year, as our quarterly sustainability investment report shows.

Does an emissions scandal await the real estate sector?
The property sector must agree on a coordinated approach to environmental standards if it is to reduce its carbon footprint.

Aftellen naar COP26 – Waarom het in 2021 'erop of eronder' is in de strijd tegen klimaatverandering
In het nieuws: Het laatste VN-rapport heeft de wereld op rood alarm gezet. Maar de richting van de reis is duidelijk. De CEO en de specialisten van Schroders geven hun mening over hoe zij de rol van beleggers in de energietransitie zien.

Sustainable Investment Report 2020: "people want to see change”
In a foreword to our annual Sustainable Investment Report, our group chief executive Peter Harrison explains how 2020 changed the way people feel about sustainability.

An investor’s guide to climate change: the simple and surprising facts 
This paper puts together some facts about climate change that can help all of us better understand climate change and the role that human activities play. It also makes some suggestions about actions that we can take as individuals to manage our carbon footprint and explains what Schroders is doing as an investor and a company.

Klik op de banner om meer te weten over duurzaam beleggen bij Schroders
Klik op de banner om meer te weten over duurzaam beleggen bij Schroders

Perscontacten

Wim Heirbaut Press and media relations, BeFirm
Tânia Jerónimo Cabral Head of Marketing Schroders Benelux, Schroders
Over Schroders

Schroders plc

Als wereldwijd actieve vermogensbeheerder beheren wij op actieve en verantwoorde wijze beleggingen voor een breed scala aan instellingen en particulieren, om hen te helpen hun financiële doelen te bereiken en zich voor te bereiden op de toekomst. De wereld verandert voortdurend en omdat onze klanten centraal staan in alles wat we doen, begrijpen we dat we ons bedrijf moeten blijven aanpassen en ontwikkelen in lijn met wat voor onze klanten nu en in de toekomst het belangrijkst is.

Ons voortdurende succes is gebaseerd op een geschiedenis van ervaring en expertise, waarbij we met onze klanten samenwerken om innovatieve producten en oplossingen te ontwikkelen in onze vijf business domeinen bestaande uit Private Assets & Alternatives, Solutions, Mutual Funds, Institutional en Wealth Management en beleggen in een breed scala aan activa en regio's. Door de combinatie van ons streven naar actief beheer en onze focus op duurzaamheid zijn onze strategische capaciteiten erop gericht positieve resultaten voor onze klanten te behalen.

Wij zijn verantwoordelijk voor de activa van onze klanten ter waarde van € 641,7 miljard*, die lokaal worden beheerd door 42 beleggingsteams wereldwijd. Als wereldwijd bedrijf met meer dan 5.500 getalenteerde medewerkers verspreid over 35 locaties, zijn wij in staat dicht bij onze klanten te blijven en hun behoeften te begrijpen. Wij hebben meer dan 200 jaar ervaring in beleggen en innovatie en blijven ons inzetten voor een betere toekomst door verantwoord te beleggen voor onze klanten.

Meer informatie over Schroders vindt u op www.schroders.com.

Schroders staat onder toezicht van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) in België. 

*Gegevens per 31 december 2020

Schroders