Vijf redenen waarom private activa-beleggingen aantrekkelijk zijn

Voordat Google in 2004 naar de beurs ging, had het slechts $25 miljoen bij private beleggers opgehaald. Tegenwoordig zijn er bedrijven die meer dan 500 keer dat bedrag ophalen. Zou Google (nu Alphabet) tegenwoordig al in zo'n vroeg stadium naar de beurs gaan? Absoluut niet, denkt Duncan Lamont, Head of Research en Analytics bij Schroders.

De opkomst en groei van private markten hebben een cruciale rol gespeeld in de manier waarop bedrijven zichzelf financieren. Beleggingsstrategieën moesten veranderen, evenals de manier waarop beleggers toegang krijgen tot de private markt, die voorheen alleen toegankelijk was voor institutionele beleggers, maar het aantal vermogende particulieren en retailbeleggers neemt toe

Wat is er veranderd? 

In de VS kregen tussen 1980 en 1999 gemiddeld meer dan 300 bedrijven per jaar een beursnotering. Sindsdien zijn dat er slechts 127 per jaar. Naast het gebrek aan nieuwe toetreders is door fusies en overnames het aantal bestaande beursgenoteerde bedrijven op de publieke markt gestaag verminderd. Het aantal beursgenoteerde bedrijven in de VS is sinds de piek in 1996 met bijna de helft afgenomen. In andere markten is de situatie meestal nog slechter.

Afbeelding: Veel minder bedrijven zijn genoteerd aan grote beurzen dan in het verleden

Dit is het gevolg van een combinatie van de toegenomen schaal van de private equity-sector (waarin de bedragen groter zijn geworden) en een toename van de kosten en rompslomp van een beursnotering. Bedrijven blijven langer privaat en private beleggers behalen meer rendement. Beleggers die geen private activa in hun portefeuille opnemen, lopen het risico kansen mis te lopen.

Wat maakt private markten zo aantrekkelijk?

1. Hogere rendementen/inkomsten

Private equity buyouts hebben op de lange termijn de Amerikaanse large- en smallcaps aanzienlijk overtroffen (na aftrek van kosten). En private schuld biedt een hogere opbrengst dan bedrijfsobligaties. Aangezien financiering op onderpand is gebaseerd, is het rendement ook stabieler.

Afbeelding: Private activa presteren beter

2. Toegang tot een breder scala aan beleggingen en sectoren

De verschuiving naar private financiering betekent dat beleggers alleen toegang tot het hele scala aan beleggingskansen kunnen krijgen door aan private markten te alloceren. De sector- en regionale verdeling van veel publieke markten is ook niet representatief voor de kenmerken van de beleggingscategorie als geheel, wat de uitkomsten kan vertekenen. Infrastructuurschuld is hiervan een goed voorbeeld. De publieke infrastructuurobligatiemarkt wordt gedomineerd door nutsbedrijven en Amerikaanse uitgevers, terwijl de private infrastructuurschuldenmarkt veel gevarieerder is, zowel qua sector als regio.

3. Verminderen risico (volatiliteit en/of verliesrisico)

De rendementen van veel private activa zijn minder volatiel dan publieke activa, wat voor veel beleggers aantrekkelijk is. In sommige gevallen komt dit echter door waarderingsmethoden die de prijsschommelingen kunnen afvlakken.

4. Toevoegen van diversificatievoordelen door verschillende drijfveren van rendement

Private markten bieden diversificatievoordelen ten opzichte van publieke markten. Deze variëren per beleggingscategorie en markt. Gezien de problemen met waarderingsbenaderingen, is het beter om de relatie tussen publieke en particuliere rendementen te bekijken. Namelijk door te kijken naar de onderliggende posities en te focussen op gedifferentieerde sturende factoren van rendementen, niet op statistische schattingen van correlaties.

5. Mogelijkheden voor impactbeleggen

In de afgelopen jaren is een toenemend aantal beleggers zich gaan richten impactbeleggen. Private markten bieden duidelijke voordelen voor het creëren en meten van impact op een nauwkeuriger manier dan mogelijk is op publieke markten.

Praktische overwegingen

De toegenomen interesse in private activa heeft ertoe geleid dat er in het afgelopen decennium grote hoeveelheden kapitaal opgehaald werden. Het risico van die enorme massa opgehaald kapitaal is dat te veel geld dezelfde deals najaagt. Dat leidt tot hogere prijzen en lagere toekomstige rendementen. 

Betere kansen kunnen worden gevonden door te zoeken naar minder ‘drukke’ markten en door de geloofwaardigheid en reputatie van een beleggingsmanager te gebruiken om toegang te krijgen tot deals die anderen over het hoofd zien. Toegang tot deals is een van de belangrijkste troeven geworden waarop een succesvolle belegger kan bogen.

Private markten bieden een rijke variëteit aan beleggingsmogelijkheden die het risico en rendement voor beleggers kunnen diversifiëren en verbeteren. Dankzij de groeiende invloed van deze markten is er steeds meer private financiering. Beleggers die zich uitsluitend op publieke markten richten, lopen het risico kansen mis te lopen. Er is geen tekort aan aantrekkelijke kansen, maar met de toegenomen belangstelling is ook de concurrentie toegenomen. Beleggers moeten op zoek naar minder drukke markten om te profiteren van de rendements- en risicovoordelen die private markten bieden.

Lees ook Adding return and lowering risk with private assets, door Duncan Lamont, Head of Research and Analytics bij Schroders.

Duncan Lamont
Duncan Lamont

Perscontacten

Wim Heirbaut

Press and media relations, BeFirm

Tânia Jerónimo Cabral

Head of Marketing Schroders Benelux, Schroders

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Schroders

Voor de redactie

De recentste persberichten van Schroders kunt u raadplegen op: https://www.schroders.com/en/global/individual/media-centre/  

Schroders plc

Schroders is een wereldwijde beleggingsmaatschappij die actief vermogensbeheer, vermogensplanning en beleggingsoplossingen biedt, met een beheerd vermogen van € 912,6 miljard op 30 juni 2024. Als Brits beursgenoteerd FTSE100-bedrijf heeft Schroders een marktkapitalisatie van ongeveer £ 6 miljard en meer dan 6.000 werknemers verspreid over 38 locaties. Schroders werd opgericht in 1804 en blijft trouw aan zijn wortels als familiebedrijf. De familie Schroder is nog steeds een belangrijke aandeelhouder met ongeveer 44% van het geplaatste aandelenkapitaal.

Het succes van Schroders kan worden toegeschreven aan het gediversifieerde bedrijfsmodel, dat zich uitstrekt over verschillende beleggingscategorieën, klanttypen en regio’s. Het bedrijf biedt innovatieve producten en oplossingen via vier kerndivisies: Public Markets, Solutions, Wealth Management en Schroders Capital, dat zich richt op private markten, waaronder private equity, investeringen in hernieuwbare infrastructuur, private financiering en kredietalternatieven, en vastgoed.

Daarbij staat één doel voorop: uitstekende beleggingsresultaten voor de klanten behalen door actief beheer. Dit betekent dat we ons kapitaal richten op veerkrachtige bedrijven met duurzame bedrijfsmodellen, in overeenstemming met de beleggingsdoelstellingen van onze klanten. Schroders bedient een gevarieerd klantenbestand, waaronder pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen, overheidsbeleggingsfondsen, liefdadigheidsfondsen, stichtingen, vermogende particulieren, family offices en eindklanten via partnerschappen met distributeurs, financiële adviseurs en online platforms.

Vrijgegeven voor publicatie door Schroder Investment Management (Europe) S.A., 5, rue Höhenhof, L-1736 Senningerberg, Luxembourg. Registratienummer B 37.799. 

Schroders staat onder toezicht van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) in België.

Indien u regelmatige updates via e-mail wenst te ontvangen, kunt u zich online op www.schroders.com registeren voor onze nieuwsservice.