Vijf redenen waarom digitale infrastructuur een spannend beleggingsthema is

Datacenters, zendmasten en glasvezelkabels behoren tot veerkrachtige groeigebieden nu de digitale economieën van de opkomende markten tot bloei komen, schrijft Ben Forster, fondsbeheerder Global Real Asset Securities bij Schroders. Hij ziet 5 redenen die het potentieel van digitale infrastructuur onderstrepen.

1. Nieuwe vormen van communicatie groeien snel dankzij digitale infrastructuur

Het gedwongen thuiswerken tijdens de lockdowns duwt bedrijven naar digitalisering, cloud computing en videoconferenties. De download van Microsoft Teams is meer dan vertienvoudigd. De grootste Amerikaanse aanbieders van cloud computing (Amazon, Google, Microsoft, IBM en Oracle) hebben in 2021 gezamenlijk bijna 50 miljard dollar uitgegeven aan investeringen in de cloud om de sterk toegenomen vraag bij te benen.

Schaal en snelheid  zijn cruciaal voor deze techgiganten, wat enorme mogelijkheden creëert voor de datacenterindustrie, waar de hoofdingrediënten grond, stroomvoorziening en glasvezelconnectiviteit steeds krapper worden. 

Facebook heeft zichzelf opnieuw uitgevonden als Meta en gaat meer dan 10 miljard dollar per jaar uitgeven om de Metaverse uit te bouwen, waarvoor enorme hoeveelheden capaciteit in datacenters nodig is. 

Story image

2. Cloud outsourcing staat nog in de kinderschoenen

De digitale transformatietrend is nog maar net begonnen, waardoor een lange groeicurve voor datacenterbeheerders ontstaat. Het uitbesteden van computerworkloads aan derden (colocatie) biedt bedrijven meer bedrijfszekerheid, projectschaalbaarheid en kostenefficiëntie. Men schat de groei van colocatie leasing met 7-13% per jaar,  waarbij hyperscale cloudfaciliteiten in de periode 2020-2025 met meer dan 22% per jaar zullen groeien. In totaal zal dit 1,3 biljoen dollar aan kapitaaluitgaven vergen.

3. 5G maakt exponentiële groei van het dataverkeer mogelijk

Sinds 2010 is het aantal internetgebruikers wereldwijd meer dan verdubbeld tot bijna 5 miljard, terwijl de hoeveelheid internetverkeer meer dan 150 keer zo groot is geworden. Een groot deel van deze groei is te danken aan mobiele datadiensten. Volgens prognoses zal deze exponentiële groei van data zich voortzetten. De invoering van draadloze communicatie van de vijfde generatie (5G) zal naar verwachting leiden tot een sterke toename van het mobiele dataverkeer tussen 2020 en 2025.

Story image

De kortere golflengten van 5G kunnen gegevens tot 10 gigabit per seconde versturen, wat tot 100 keer sneller is dan 4G. Hoewel dit essentieel is voor toekomstige toepassingen zoals zelfrijdende auto's, is het nadeel dat deze signalen kortere afstanden afleggen, waardoor een veel dichtere netwerkdekking nodig is. Exploitanten van mobiele netwerken zijn nu in een race verwikkeld om meer zendmasten, glasvezelkabels en kleine antennes te huren om deze dichtere dekking te bieden. Men verwacht 1,1 biljoen dollar aan mobiele kapitaaluitgaven in de periode 2020-2025.

4. Digitale infrastructuur immuun voor economische volatiliteit

Digitale infrastructuur wordt nu door consumenten, overheden en bedrijven beschouwd als kritische infrastructuur. Verwacht wordt dat de totale investeringsuitgaven van de sector in de periode tot 2035 hoger zullen liggen dan die voor waterinfrastructuur, spoorwegen en luchthavens. Forster verwacht dat de vraag naar digitale infrastructuur relatief ongevoelig is voor economische schokken. 

Eigenaren van digitale infrastructuur structureren hun huurcontracten om zich te beschermen tegen externe schokken zoals inflatie en valutadevaluatie. De Amerikaanse regering heeft 65 miljard dollar van haar 1,2 biljoen dollar Infrastructure Investment and Jobs Act bestemd voor het dichten van de digitale kloof in Amerikaanse gemeenschappen. Dit zal de komende tien jaar waarschijnlijk leiden tot een aanzienlijke uitbreiding van de glasvezelcapaciteit, ongeacht de economische omstandigheden.

Story image

5. Explosieve groei van opkomende markten biedt potentieel voor digitale infrastructuur

De snelste groei van de digitale infrastructuur zal in het komende decennium komen van de opkomende markten. Deze landen zijn momenteel het meest onderbediend, maar hebben een jeugdige bevolking met een onverzadigbare vraag naar connectiviteit en het delen van inhoud. Internetgebruikers hebben tragere generaties breedband- en mobiele technologie overgeslagen en krijgen nu toegang tot supersnelle glasvezel en 4G/5G, waardoor een enorm economisch potentieel wordt ontsloten.

Forster ziet kansen in de kernsubsectoren datacenters, data-zendmasten en glasvezelkabel, naarmate de digitale economieën van de opkomende markten tot bloei komen. De Amerikaanse en Chinese technologiereuzen begeven zich snel op deze markten. Volgens Cisco is de internetpenetratie in India gestegen van 27% in 2017 (357 miljoen mensen) tot 60% in 2022 (840 miljoen mensen), wat betekent dat India na China (1 miljard mensen) het grootste aantal internetgebruikers ter wereld heeft en bijna drie keer zoveel als de VS (300 miljoen mensen). Toch heeft India volgens CloudScene slechts 1/20e van het aantal datacenters in de VS. Naarmate de bevolking van India de 1,5 miljard bereikt en de internetpenetratie stijgt, zal het tekort aan infrastructuur zonder aanzienlijke investeringen alleen maar toenemen.

Lees ook Five reasons why digital infrastructure is among the most exciting investment themes, door Ben Forster, fondsbeheerder Global Real Asset Securities bij Schroders.

Perscontacten

Wim Heirbaut Press and media relations, BeFirm
Tânia Jerónimo Cabral Head of Marketing Schroders Benelux, Schroders
Over Schroders

Schroders plc

Schroders werd opgericht in 1804 en is een van de grootste onafhankelijke beleggingsondernemingen in Europa, met een beheerd vermogen van €871,3 miljard (stand per 31 december 2021). De oprichtersfamilie is nog steeds een belangrijke aandeelhouder en bezit ongeveer 48% van de stemgerechtigde aandelen. Al die jaren heeft Schroders sterke financiële resultaten weten te behalen. Het heeft een beurswaarde van circa £8 miljard en heeft meer dan 5700 mensen in dienst, verspreid over 37 locaties.

Schroders onderscheidt zich door een zeer gevarieerd bedrijfsmodel, zowel wat regio's, beleggingscategorieën als klantenkring betreft. De activiteiten zijn onderverdeeld in vijf gebieden: institutioneel, beleggingsfondsen, private assets, alternatieve beleggingen en wealth management. Dit maakt het mogelijk innovatieve producten en oplossingen aan te bieden, die zijn afgestemd op de behoeften van uiteenlopende klanten waaronder verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, staatsbeleggingsfondsen, universiteitsfondsen en stichtingen. Daarnaast werkt Schroders ook voor eindklanten, via de relatie met distributeurs, financieel adviseurs en online platforms. Schroders' wealth management activiteiten komen voort uit zijn strategische ambitie om klanten, groot en klein, te ondersteunen bij hun financiële planning en het beheer van hun vermogen.

In de toekomst wil Schroders zijn vermogensbeheeractiviteiten verder uitbreiden, nauwere relaties met eindklanten opbouwen en de activiteiten in private assets en alternatieve beleggingen intensiveren. Daarbij staat één doel voorop: uitstekende beleggingsresultaten voor de klanten behalen door actief beheer. Hun kapitaal wordt belegd in duurzame en toekomstgerichte ondernemingen om positieve veranderingen in de wereld te versnellen. De bedrijfsfilosofie van Schroders berust namelijk op de overtuiging dat goede resultaten voor de klanten tot goede resultaten voor de aandeelhouders en alle andere stakeholders leiden.

Uitgegeven door Schroder Investment Management Limited. Registratienr. 1893220 Engeland. Goedgekeurd en gereguleerd door de Financial Conduct Authority.  Indien u regelmatige updates via e-mail wenst te ontvangen, kunt u zich online op www.schroders.com registeren voor onze nieuwsservice.

Schroders staat onder toezicht van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) in België.

Schroders