Schroders: Welke opkomende markten winnen of verliezen bij de energietransitie?

De impact van de energietransitie kan ingrijpend zijn voor opkomende markten, schrijft David Rees, EM econoom bij Schroders. In de opkomende markten zijn veel belangrijke producenten of consumenten van natuurlijke hulpbronnen.

De wedloop om de uitstoot van CO2 omlaag te krijgen kan de grondstoffenmarkt flink overhoop gooien. De meeste grote economieën streven ernaar om netto CO2-neutraal te zijn in 2050. Daarmee zal de vraag naar fossiele brandstoffen geleidelijk afnemen. Tegelijkertijd zal de vraag naar basismetalen die gebruikt worden in de apparatuur om duurzame energie op te wekken en in nieuwe technologieën zoals elektrische voertuigen en batterijen fors stijgen.

De energietransitie kan dan ook een geweldige impact hebben op de opkomende markten. Producenten van fossiele brandstoffen hebben het vooruitzicht dat hun inkomsten op de lange termijn zullen dalen. Netto-importeurs van energie kunnen juist profiteren van een structurele verbetering van hun betalingsbalans. Mogelijk kunnen zij zelfs exporteurs van schone energie worden.

Maar de grote winnaars van deze omslag in de wereldeconomie kunnen de opkomende markten zijn die de metalen exporteren waarnaar in de nieuwe koolstofarme wereldeconomie grote vraag zal zijn. Of de landen die apparatuur produceren voor de opwekking, de opslag en het verbruik van hernieuwbare energie.

Story image

Afbeelding: De groene revolutie geeft de vraag naar industriële metalen een enorme boost.

Wat zijn gevolgen voor beleggers?

Een ding is duidelijk: beleggers moeten voorsorteren op de langetermijngevolgen van de energietransitie.

De opkomende landen die te maken krijgen met een aanzienlijk verlies van inkomsten uit de export van fossiele brandstoffen, zullen hun economieën en overheidsfinanciën moeten aanpassen aan de nieuwe, CO2-arme, economie. Anders dreigt economische en marktstress. Dit zal een groot probleem zijn voor de opkomende markten die weinig geld hebben gespaard uit vroegere exporten.

Een permanente verbetering van de betalingsbalans voorziet Rees bij de netto-importeurs van fossiele brandstoffen. Zij kunnen hun valuta versterken en de rente op termijn structureel verlagen.

Maar de grootste kansen voor beleggers gloren in de opkomende economieën die de veelgevraagde grondstoffen exporteren naar de nieuwe klimaatvriendelijke wereld, wat over de hele linie tot een hoger rendement zal leiden. Rees wijst dan met name op de landen die sterk zijn in de export van metalen, zoals aluminium, kobalt, koper en nikkel. Lees ook het volledige rapport ​ Which emerging markets will be the winners and losers from energy transition? van David Rees, EM econoom bij Schroders.

Tânia Jerónimo Cabral Head of Marketing Schroders Benelux, Schroders
Wim Heirbaut Press and media relations, BeFirm
Serge Vanbockryck Senior PR Consultant, Befirm

 

 

Over Schroders

Nota aan de redacteurs

Alleen voor de vakpers.  De recentste persberichten van Schroders kunt u raadplegen op: Newsroom - Media Relations - Schroders

Schroders plc

Schroders is een beleggingsmaatschappij die wereldwijd actief is met een vermogen onder beheer van €866,2 miljard per 31 december 2023. Schroders weet ondanks het uitdagende marktklimaat nog steeds sterke financiële resultaten te behalen, en heeft een beurswaarde van circa £7 miljard en ruim 6100 mensen in dienst, verspreid over 38 locaties. Schroders werd opgericht in 1804. De oprichtersfamilie is nog steeds een belangrijke aandeelhouder en bezit ongeveer 44% van Schroders' aandelen.

Schroders onderscheidt zich door een gevarieerd bedrijfsmodel, zowel wat regio's, beleggingscategorieën als klantenkring betreft. De innovatieve producten en oplossingen van Schroders zijn verdeeld over vier grote, groeiende business-gebieden: vermogensbeheer, maatwerkoplossingen, Schroders Capital (private assets) en wealth management. Tot de klanten behoren verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, staatsbeleggingsfondsen, vermogende particulieren en stichtingen. Daarnaast werkt Schroders ook voor eindklanten, via zijn relaties met distributeurs, financieel adviseurs en online platforms.

Schroders stelt zich ten doel uitstekende beleggingsresultaten voor zijn klanten te behalen door actief beheer. Ook belegt het kapitaal in duurzame en toekomstgerichte ondernemingen om positieve veranderingen in de wereld te versnellen. De bedrijfsfilosofie van Schroders berust namelijk op de overtuiging dat goede resultaten voor de klanten tot goede resultaten voor onze aandeelhouders en  andere stakeholders leiden.

Uitgegeven door Schroder Investment Management Limited. Registratienr. 1893220 Engeland. Goedgekeurd en gereguleerd door de Financial Conduct Authority.  Indien u regelmatige updates via e-mail wenst te ontvangen, kunt u zich online op www.schroders.com registeren voor onze nieuwsservice.

Schroders staat onder toezicht van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) in België.

Schroders