You are previewing this press release. It isn't public yet and won't show in your pressroom. You can however share this secret url with others.

Welke rendement kunnen beleggers de komende tien jaar verwachten?

4 oktober 2019

Beleggers die nog altijd de hoop koesteren op hoge rendementen, zullen teleurgesteld zijn over de voorspellingen van de verwachte rendementen voor de komende tien jaar van Riaz Fidahusein, hoofd strategische asset allocatie modellering, en Keith Wade, hoofdeconoom van Schroders.

Bittere pil voor ambitieuze verwachtingen

Uit een recent onderzoek van Schroders, de Global Investor Study 2019, bleken beleggers erg ambitieus. Gemiddeld verwachtten de ondervraagde beleggers de komende vijf jaar een rendement van 10,7% op jaarbasis te behalen. Dat ligt hoger dan de verwachtingen voor de best presterende beleggingscategorie. Fidahusein en Wade voorspellen dat aandelen uit de opkomende markten het beste zullen renderen met 9% op jaarbasis tussen 2019 en 2029. Het is een neerwaartse bijstelling, in maart van dit jaar gingen de specialisten van Schroders nog uit van 10% rendement in deze categorie. Voor alle beleggingscategorieën zijn de verwachtingen voor de periode 2019-2029 vergeleken met de forecast voor de periode 2018-2028 omlaag geschroefd of gelijk gebleven.

Opkomende markten op kop

Tweemaal per jaar updaten Fidahusein en Wade hun rendementsprognoses voor de komende tien jaar. Volgens de laatste analyse zijn de beste rendementen te vinden in de opkomende markten. Het minst leveren Japanse (3%) en Britse (3,9%) aandelen op. De op een na beste markt is de VS (6%), wereldwijde aandelen gaan 5,7% renderen en Europese 4,1%. 

Dankzij het ruime monetaire beleid en het vervroegde einde aan de Amerikaanse renteverhogingen, zijn de rendementsverwachtingen voor obligaties verlaagd. Opnieuw wordt in de opkomende markten het meeste rendement verwacht voor obligaties in lokale valuta, gevolgd door de high yield markten (VS 4,3% en opkomende markten 4,1%. Staatspapier uit de ontwikkelde markten rendeert nauwelijks (VS 1,9%, VK 0,8% en Europa 0,2%).

Story image

Alternatieven?

Private equity lijkt ook goed te gaan presteren. Schroders voorspelt een rendement van 7,2% op jaarbasis voor de komende tien jaar. Hedgefondsen leveren 3,9% op. Grondstoffen is de enige categorie waar de verwachtingen ten opzichte van een half jaar geleden gelijk zijn gebleven op 0,9%.

Lees ook Ten year return forecasts 2019-2029, door Riaz Fidahusein, hoofd strategische asset allocatie modelering, en Keith Wade, hoofdeconoom van Schroders.

Keith Wade
Keith Wade

Perscontacten

Wim Heirbaut Press and media relations, BeFirm
Tânia Jerónimo Cabral Head of Marketing Schroders Benelux, Schroders
Over Schroders

Schroders plc

Als wereldwijd actieve vermogensbeheerder beheren wij op actieve en verantwoorde wijze beleggingen voor een breed scala aan instellingen en particulieren, om hen te helpen hun financiële doelen te bereiken en zich voor te bereiden op de toekomst. De wereld verandert voortdurend en omdat onze klanten centraal staan in alles wat we doen, begrijpen we dat we ons bedrijf moeten blijven aanpassen en ontwikkelen in lijn met wat voor onze klanten nu en in de toekomst het belangrijkst is.

Ons voortdurende succes is gebaseerd op een geschiedenis van ervaring en expertise, waarbij we met onze klanten samenwerken om innovatieve producten en oplossingen te ontwikkelen in onze vijf business domeinen bestaande uit Private Assets & Alternatives, Solutions, Mutual Funds, Institutional en Wealth Management en beleggen in een breed scala aan activa en regio's. Door de combinatie van ons streven naar actief beheer en onze focus op duurzaamheid zijn onze strategische capaciteiten erop gericht positieve resultaten voor onze klanten te behalen.

Wij zijn verantwoordelijk voor de activa van onze klanten ter waarde van € 815,8 miljard*, die lokaal worden beheerd door 42 beleggingsteams wereldwijd. Als wereldwijd bedrijf met meer dan 5.500 getalenteerde medewerkers verspreid over 37 locaties, zijn wij in staat dicht bij onze klanten te blijven en hun behoeften te begrijpen. Wij hebben meer dan 200 jaar ervaring in beleggen en innovatie en blijven ons inzetten voor een betere toekomst door verantwoord te beleggen voor onze klanten.

Meer informatie over Schroders vindt u op www.schroders.com.

Schroders staat onder toezicht van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) in België. 

*Gegevens per 30 juni 2021

Schroders