Private investeringen jagen de energietransitie aan en bieden beleggers een veilig, inflatie gerelateerd rendement

Investeren in hernieuwbare energiebronnen is niet alleen goed voor de planeet, het biedt ook beleggingen met een lange looptijd en veilige, aan de inflatie gekoppelde, inkomsten, schrijft Richard Nourse van Schroders Greencoat.

Rusland versnelt het proces

Het thema energiezekerheid staat door de inval van Rusland in Oekraïne ineens prominent op de agenda. Landen moeten versneld op zoek naar vervanging voor Russisch gas. Maar het verhaal is wel wat genuanceerder. Door de klimaatdoelstellingen was het al onvermijdelijk dat gas vervangen moet worden door hernieuwbare energiebronnen. De invasie heeft echter een nieuwe urgentie gecreëerd en trekt de maatregelen naar voren.

Oplossingen voor het trilemma verschillen per land

Elk land dat zich inzet voor netto-nul-uitstoot zoekt naar oplossingen voor het trilemma. Men wil de CO2-uittoot terugdringen, terwijl energiezekerheid geboden wordt en de omschakeling gebeurt op een manier die betaalbaar is voor de bevolking en de industrie in dat land.  

Verschillende landen zullen verschillende routes volgen, afhankelijk van hun energieverbruik, hun zon- en windbronnen en geografische bijzonderheden. In Spanje is een kilowattuur zonne-elektriciteit ongeveer de helft goedkoper dan in het VK, omdat Spanje twee keer zo veel zon krijgt. Het heeft ook grote open ruimten en een uitstekende windvoorraad, dus er zal waarschijnlijk veel meer wind op land zijn. In New Mexico ligt de piekvraag naar energie 's middags in de zomer, waardoor zonne-energie en batterijen een duidelijke keuze zijn. Aan de kust in Texas maken de oceaanwinden 's morgens en 's avonds het een ideale locatie voor goedkope waterstofproductie. Frankrijk zal in de nabije toekomst afhankelijk blijven van kernenergie.

Teruggrijpen op steenkool werkt vertragend

Volgens de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry bestaat het risico dat het afstappen van Russisch gas in sommige landen tot een teruggrijpen op steenkool kan leiden. Zo zal de uitfasering van steenkool in Duitsland nu wat langer duren, omdat de vervanging van het relatief goedkope Russische gas door het duurdere LNG uit Qatar of de VS vertraagd wordt. Een ander voorbeeld is Japan. Naast steenkool zal Japan waarschijnlijk ook langetermijnovereenkomsten voor de levering van LNG moeten sluiten.

Vraag naar duurzame investeringen groeit

De financiële voordelen van duurzame energie-infrastructuur in het huidige klimaat zijn duidelijk. Er zal veel vraag zijn naar beleggingen met een lange looptijd en aan de inflatie gekoppelde inkomsten, zoals hernieuwbare energiebronnen.  

Beleggen gaat nu over meer dan alleen financiën. We staan nog aan het begin van wat een lange weg zal zijn om een groen financieel systeem te creëren in Europa en daarbuiten. In het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld heeft de regering in haar routekaart voor duurzaam beleggen drie fasen uitgezet: informeren, handelen en schakelen. De economie bevindt zich nog steeds grotendeels in fase één. Nourse verwacht dat de volgende fasen nog meer kapitaal zullen aantrekken voor groene investeringen. 

Lees meer in het bijgevoegde artikel, "Why private Capital should fuel the accelerating energy transition", van Richard Nourse, Schroders Greencoat.

Tânia Jerónimo Cabral Head of Marketing Schroders Benelux, Schroders
Wim Heirbaut Press and media relations, BeFirm

 

Over Schroders

Nota aan de redacteurs

Alleen voor de vakpers.  De recentste persberichten van Schroders kunt u raadplegen op: Newsroom - Media Relations - Schroders

Schroders plc

Schroders is een beleggingsmaatschappij die wereldwijd actief is met een vermogen onder beheer van €866,2 miljard per 31 december 2023. Schroders weet ondanks het uitdagende marktklimaat nog steeds sterke financiële resultaten te behalen, en heeft een beurswaarde van circa £7 miljard en ruim 6100 mensen in dienst, verspreid over 38 locaties. Schroders werd opgericht in 1804. De oprichtersfamilie is nog steeds een belangrijke aandeelhouder en bezit ongeveer 44% van Schroders' aandelen.

Schroders onderscheidt zich door een gevarieerd bedrijfsmodel, zowel wat regio's, beleggingscategorieën als klantenkring betreft. De innovatieve producten en oplossingen van Schroders zijn verdeeld over vier grote, groeiende business-gebieden: vermogensbeheer, maatwerkoplossingen, Schroders Capital (private assets) en wealth management. Tot de klanten behoren verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, staatsbeleggingsfondsen, vermogende particulieren en stichtingen. Daarnaast werkt Schroders ook voor eindklanten, via zijn relaties met distributeurs, financieel adviseurs en online platforms.

Schroders stelt zich ten doel uitstekende beleggingsresultaten voor zijn klanten te behalen door actief beheer. Ook belegt het kapitaal in duurzame en toekomstgerichte ondernemingen om positieve veranderingen in de wereld te versnellen. De bedrijfsfilosofie van Schroders berust namelijk op de overtuiging dat goede resultaten voor de klanten tot goede resultaten voor onze aandeelhouders en  andere stakeholders leiden.

Uitgegeven door Schroder Investment Management Limited. Registratienr. 1893220 Engeland. Goedgekeurd en gereguleerd door de Financial Conduct Authority.  Indien u regelmatige updates via e-mail wenst te ontvangen, kunt u zich online op www.schroders.com registeren voor onze nieuwsservice.

Schroders staat onder toezicht van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) in België.

Schroders