Na sell off weer kansen in Aziatische aandelen

Ondanks turbulente tijd

Zo halverwege het jaar, is het een goed moment om na te denken over de toekomst van de Aziatische aandelenmarkten, schrijft Robin Parbrook, Hoofd Aziatische aandelen bij Schroders.

Optimistisch over ruimte voor rendement

Over het algemeen is Parbrook optimistisch over de mogelijkheden om in de komende twaalf maanden rendement te boeken in Azië. Daarbij gaat hij ervan uit dat een wereldwijde recessie vermeden wordt. De waarderingen worden steeds aantrekkelijker en weerspiegelen een vrij pessimistische winstverwachting. In China is er kans op een opleving op korte termijn als het coronabeleid wordt versoepeld of succesvol blijkt te zijn. Hij ziet echter dat de beste kansen in Azië liggen in het selecteren van kwalitatieve bedrijven in Taiwan, Zuid Korea en Australië.

Negeer de macro-ruis, op zoek naar kansen in Azië

Macrogebeurtenissen zullen waarschijnlijk een grote invloed hebben op de markten, maar niemand heeft de antwoorden op deze grote vragen. Zal het zero covid-beleid in China tot nieuwe lockdowns leiden? Escaleert de oorlog tussen Oekraïne en Rusland? Hoe veerkrachtig is de consument in Europa en de VS? En dan zijn er de spanningen tussen China en de VS. Parbrook poogt door de veelheid van economische en geopolitieke ruis heen te kijken om beleggingskansen op lange termijn te vinden in Aziatische aandelenmarkten, vooral na de grote koerscorrectie.

Prachtige bedrijven voor een eerlijke prijs

Het is een moeilijke periode geweest voor de Aziatische aandelenmarkten. De MSCI AC Asia ex Japan index is nu terug op het niveau van vóór de crisis,  op een vergelijkbaar indexniveau als vijf jaar geleden. Er heerst veel angst op de markten.

Story image

Het is misschien te vroeg om hebzuchtig te willen zijn, maar Azië wint aan aantrekkingskracht. Of met de woorden van Warren Buffet te spreken, ziet Parbrook nu kansen om ‘een prachtig bedrijf tegen een eerlijke prijs te kopen’. De meeste sectoren zijn nu goedkoop of redelijk gewaardeerd in vergelijking met het verleden. Dit in tegenstelling tot 18 maanden geleden toen bijna alle sectoren duur waren. Aandelen die door MSCI als ‘groei’ en ‘waarde’ worden geclassificeerd, zijn inmiddels terug op het niveau van vóór de crisis. Gezien de omvang van de correctie ziet Parbrook op dit moment de beste kansen in groeiaandelen.

Story image

Nog steeds voorzichtig met China

De uitverkoop en het negatieve sentiment op de Chinese aandelenmarkten biedt zeker ruimte voor een opleving op korte termijn. Toch blijft Parbrook voorzichtig met Chinese aandelen. Hiervoor wijst hij op meerdere factoren, zoals de zwakke huizenmarkt, het zero-covid-beleid en de vertraging van de export naarmate de wereldwijde vraag naar industrieproducten afneemt. Maar er zijn ook ernstiger structurele factoren, zoals de toenemende rol van de staat in de economie, demografische problemen, hoge schulden en macro-economische risico's, en geopolitieke spanningen. Dat maakt dat Parbrook pas Chinese aandelen wil kopen wanneer ze echt goedkoop zijn en wanneer de lagere winstvooruitzichten volledig zijn verdisconteerd. Zover is het nog niet.

Tech blijft favoriet

Als Parbrook kijkt naar sectoren, dan blijft hij voorkeur geven aan technologie en dan met name de Taiwanese halfgeleiders, Koreaanse geheugenchipfabrikanten en Indiase IT-software en -diensten. Hij is minder gecharmeerd van technologische hardware en assemblage. Batterij- en zonne-energiesectoren zijn momenteel populair, maar veel van deze bedrijven zijn eerder producenten dan langetermijnbedrijven met een hoog rendement.

India aantrekkelijker als correctie doorzet

De Indiase software- en dienstverleningsector is in de huidige zwakte ook aantrekkelijk. Parbrook denkt dat de vraag naar consumententechnologieproducten zal afzwakken, maar hij ziet momenteel geen wezenlijke vertraging van de bedrijfsuitgaven. De meeste Indiase IT-bedrijven melden dat hun orderportefeuilles toenemen en dat ze moeite hebben om aan de vraag te voldoen, wat leidt tot een strijd om talent en stijgende kosten. Een gematigde vertraging zou door de meeste bedrijven worden verwelkomd.

Bovendien staat India nog maar aan het begin van het cloudmigratie- en digitaliseringsproces. Dit is voor de meeste bedrijven, vooral in de financiële dienstverlening, essentieel. Ook de overheidsuitgaven op dit gebied, zoals voor gezondheidszorg, belastingen en dienstverlening, zullen sterk stijgen. Er is bij een aantal Indiase aandelen sprake van hoge waarderingen in combinatie met onrealistische winstverwachtingen. Als de correctie zich doorzet, dan kunnen er kansen ontstaan in Indiase consumentenaandelen, banken in de privésector en mogelijk enkele internetbedrijven.

Verborgen kansen in Australië

Een andere markt die interessant lijkt, is Australië. Hoewel de markt als geheel redelijk stand heeft gehouden, gaan daarachter enkele zeer uiteenlopende prestaties schuil. Grondstoffen en financiële instellingen, die ongeveer 60% van de MSCI Australië index uitmaken, hebben het relatief goed gedaan. Maar bepaalde aandelen uit de internetsector, de gezondheidszorg en bedrijven met blootstelling aan overzeese markten (vooral de VS), zijn sterk gedaald. 

Lees ook Where we’re finding value in Asian Equities after turbulent time, door Robin Parbrook, Hoofd Aziatische aandelen bij Schroders.

Robin Parbrook
Robin Parbrook

Perscontacten

Wim Heirbaut Press and media relations, BeFirm
Tânia Jerónimo Cabral Head of Marketing Schroders Benelux, Schroders
Over Schroders

Nota aan de redacteurs

Alleen voor de vakpers.  De recentste persberichten van Schroders kunt u raadplegen op: Newsroom - Media Relations - Schroders

Schroders plc

Schroders is een beleggingsmaatschappij die wereldwijd actief is met een vermogen onder beheer van €866,2 miljard per 31 december 2023. Schroders weet ondanks het uitdagende marktklimaat nog steeds sterke financiële resultaten te behalen, en heeft een beurswaarde van circa £7 miljard en ruim 6100 mensen in dienst, verspreid over 38 locaties. Schroders werd opgericht in 1804. De oprichtersfamilie is nog steeds een belangrijke aandeelhouder en bezit ongeveer 44% van Schroders' aandelen.

Schroders onderscheidt zich door een gevarieerd bedrijfsmodel, zowel wat regio's, beleggingscategorieën als klantenkring betreft. De innovatieve producten en oplossingen van Schroders zijn verdeeld over vier grote, groeiende business-gebieden: vermogensbeheer, maatwerkoplossingen, Schroders Capital (private assets) en wealth management. Tot de klanten behoren verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, staatsbeleggingsfondsen, vermogende particulieren en stichtingen. Daarnaast werkt Schroders ook voor eindklanten, via zijn relaties met distributeurs, financieel adviseurs en online platforms.

Schroders stelt zich ten doel uitstekende beleggingsresultaten voor zijn klanten te behalen door actief beheer. Ook belegt het kapitaal in duurzame en toekomstgerichte ondernemingen om positieve veranderingen in de wereld te versnellen. De bedrijfsfilosofie van Schroders berust namelijk op de overtuiging dat goede resultaten voor de klanten tot goede resultaten voor onze aandeelhouders en  andere stakeholders leiden.

Uitgegeven door Schroder Investment Management Limited. Registratienr. 1893220 Engeland. Goedgekeurd en gereguleerd door de Financial Conduct Authority.  Indien u regelmatige updates via e-mail wenst te ontvangen, kunt u zich online op www.schroders.com registeren voor onze nieuwsservice.

Schroders staat onder toezicht van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) in België.

Schroders