Huidige (geo-)politieke onzekerheid creëert risico’s én kansen

In tijden van politieke en geopolitieke onzekerheid kan het verstandig zijn om verder te kijken dan de thuismarkt, aldus Schroders. Beleggers kunnen aantrekkelijke kansen benutten door zich te richten op regio’s, sectoren en bedrijven die juist in periodes van ontwrichting kunnen opbloeien.

De huidige politieke omstandigheden en geopolitieke gebeurtenissen kunnen beleggers altijd redenen geven om te twijfelen aan het nut van wereldwijde spreiding. Maar is dat wel terecht? Een nadere beschouwing wijst erop dat de voordelen van wereldwijde diversificatie sterker kunnen zijn dan de angst voor (geo)politieke onrust.

Zelfs vóór de recente politieke ontwikkelingen bestond de vrees dat de wereldwijde aandelenmarkt sterk geconcentreerd was. De dominante prestaties van de zogeheten “Magnificent Seven” (Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia en Tesla) hebben de Amerikaanse aandelenmarkt gedomineerd, waardoor de MSCI All Country World Index eveneens zwaar leunt op deze techgiganten. Dit kan beleggers ertoe aanzetten hun focus op de eigen markt te behouden.

Huidige geopolitieke spanningen – zoals importheffingen, de aanhoudende onrust rond de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en het conflict tussen Israël en Hamas – kunnen deze neiging tot binnenlandse concentratie versterken. Bieden deze risico’s voldoende redenen voor beleggers om posities in wereldwijde aandelen te vermijden of te minimaliseren? Niet volgens Schroders, want juist in onzekere tijden ontstaan ook kansen.

1. De impact van importheffingen is niet overal negatief

Het verhogen van Amerikaanse importheffingen heeft gevolgen voor economieën wereldwijd en kan handelsrelaties verder politiseren. Hoewel dit op het eerste gezicht ontmoedigend kan zijn, is de impact niet overal even groot. Sommige regio’s en bedrijven kunnen zelfs profiteren van de verstoringen die handelsspanningen teweegbrengen.

Tijdens de vorige handelsoorlog tussen de VS en China wisten ‘bystander countries’ als Vietnam, Thailand, Zuid-Korea en Mexico hun export naar de VS te vergroten. Met een actieve beleggingsaanpak die niet gebonden is aan een bepaalde benchmark, kunnen beleggingsmanagers inspelen op die kansen en tegelijkertijd de risico’s van reconfiguratie van de wereldwijde handel beperken.

Bovendien zijn er sectoren en bedrijven – vooral met een overwegend binnenlandse focus – die minder hinder ondervinden van internationale handelsonrust. Dit geldt vooral voor kleinere ondernemingen die hun producten hoofdzakelijk afzetten in de eigen regio. Actieve beleggingsmanagers zonder beperkingen in marktkapitalisatie hebben hier de vrijheid om te zoeken naar groeikansen die minder gevoelig zijn voor handelsconflicten.

2. Geopolitieke gebeurtenissen hebben vaak slechts een kortdurende invloed op aandelenmarkten

Grote wereldschokkende momenten, zoals de aanslagen van 11 september 2001 of de inval van Rusland in Oekraïne, brengen vaak een directe marktcorrectie met zich mee. De historische gegevens laten echter ook zien dat deze dalingen meestal van korte duur zijn. De initiële schrikreactie is vaak aanzienlijk, maar de markt herstelt zich doorgaans relatief snel. Dit wijst erop dat geopolitieke onrust zelden reden is om een langetermijnstrategie – waaronder wereldwijde spreiding – compleet te herzien.

De aandelenmarkt heeft zich in het verleden relatief snel hersteld van geopolitieke schokken. Gebaseerd op de prestaties van de Standard & Poor's 500 Index.
De aandelenmarkt heeft zich in het verleden relatief snel hersteld van geopolitieke schokken. Gebaseerd op de prestaties van de Standard & Poor's 500 Index.

3. Historische data tonen dat fundamentele bedrijfsfactoren de motor zijn achter aandelenrendement

Dagelijkse nieuwsberichten veroorzaken soms volatiliteit op de korte termijn, maar op de lange termijn zijn winstcijfers en andere fundamentele bedrijfsfactoren de drijvende kracht achter aandelenkoersen. Terugkijkend op de afgelopen twintig jaar, valt op hoe nauwkeurig de wereldwijde aandelenmarkt (bijvoorbeeld gemeten aan de MSCI All Country World Index) de winstverwachtingen van bedrijven volgt.

Natuurlijk kunnen geopolitieke gebeurtenissen invloed hebben op de winstcijfers, maar factoren als concurrentiepositie, de kwaliteit van het management en een robuuste balans bepalen meestal op langere termijn hoe goed een onderneming draait. Wanneer beleggingsprofessionals aangeven dat ze zich richten op de fundamentele bedrijfsfactoren in plaats van op de door krantenkoppen gecreëerde hype, geeft dat aan dat ze nauwkeurig aandacht besteden aan de factoren die de beleggingsprestaties op de lange termijn bepalen.

De winstverwachtingen voor wereldwijde aandelen zijn de drijvende kracht achter hun langetermijnprestaties. MSCI All Country World Index (ACWI) versus prestatie van de MSCI ACWI voorwaarts 12-maands EPS (winst per aandeel).
De winstverwachtingen voor wereldwijde aandelen zijn de drijvende kracht achter hun langetermijnprestaties. MSCI All Country World Index (ACWI) versus prestatie van de MSCI ACWI voorwaarts 12-maands EPS (winst per aandeel).

4. Wereldwijde aandelen presteerden historisch gezien vaak goed, zelfs bij geopolitieke schokken

Bij gebeurtenissen die de markten opschudden, is het verleidelijk om aan de zijlijn te blijven staan of vooral op de thuismarkt te vertrouwen. Desondanks laten de afgelopen dertig jaar zien dat wereldwijde aandelen zelfs tijdens forse geopolitieke uitdagingen dikwijls relatief veerkrachtig zijn gebleken. Hoewel er altijd schommelingen kunnen optreden, hebben deze meestal een tijdelijk karakter, terwijl de algemene trend op langere termijn omhoog blijft gaan.

Wereldwijde aandelen hebben in het verleden indrukwekkende resultaten geboekt, ondanks geopolitieke conflicten. Totaalrendement van MSCI World Index geïndexeerd naar 100 ($).
Wereldwijde aandelen hebben in het verleden indrukwekkende resultaten geboekt, ondanks geopolitieke conflicten. Totaalrendement van MSCI World Index geïndexeerd naar 100 ($).

5. Actieve beleggingsmanagers kunnen risico’s beheersen en inspelen op mondiale langetermijntrends

Passieve fondsen zijn gebonden aan de index die ze volgen, waardoor ze weinig speelruimte hebben om in te spelen op trends of zich te wapenen tegen risico’s die niet door de markt worden onderkend. De omvang van een onderneming bepaalt dan grotendeels het gewicht in de portefeuille, ongeacht of deze aandelen mogelijk overgewaardeerd zijn.

Een actieve aanpak daarentegen biedt de mogelijkheid om blootstelling te verhogen of te verlagen in landen, sectoren of bedrijven die verschillend reageren op wereldwijde ontwikkelingen. Cruciaal is dat beheerders onderscheid maken tussen kortdurende ruis en langetermijntrends die de winsten en kansen binnen bepaalde markten kunnen veranderen.

Conclusie: onzekerheid schept zowel risico’s als kansen

Politieke spanningen en geopolitieke gebeurtenissen verleiden beleggers tot terughoudendheid. De daaruit voortvloeiende volatiliteit blijkt echter dikwijls van voorbijgaande aard. Bovendien kunnen scherpe prijsbewegingen juist interessante ingangs- of uitbreidingsmomenten opleveren voor beleggers met een langetermijnperspectief.

Daarbij zijn andere factoren, zoals de extreme marktconcentratie en relatief aantrekkelijke waarderingen buiten de VS, mogelijk veel belangrijker voor de toekomstige prestaties van wereldwijde aandelen. Er lijkt geen doorslaggevende reden te zijn om door politiek of geopolitiek gedreven schommelingen de voordelen van een wereldwijde aandelenportefeuille uit de weg te gaan. Juist de flexibiliteit om wereldwijd op zoek te gaan naar de beste kansen – waar ze zich ook voordoen – kan waardevol blijken.

Lees ook Can global equities provide benefits in any political or geopolitical environment?

Perscontacten

Wim Heirbaut

Press and media relations, BeFirm

Tânia Jerónimo Cabral

Head of Marketing Schroders Benelux, Schroders

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Schroders

Voor de redactie

De recentste persberichten van Schroders kunt u raadplegen op: https://www.schroders.com/en/global/individual/media-centre/  

Schroders plc

Schroders is een wereldwijde beleggingsmaatschappij die actief vermogensbeheer, vermogensplanning en beleggingsoplossingen biedt, met een beheerd vermogen van € 941,8 miljard op 31 december 2024. Als Brits beursgenoteerd FTSE100-bedrijf heeft Schroders een marktkapitalisatie van ongeveer £ 6 miljard en meer dan 6.000 werknemers verspreid over 38 locaties. Schroders werd opgericht in 1804 en blijft trouw aan zijn wortels als familiebedrijf. De familie Schroder is nog steeds een belangrijke aandeelhouder met ongeveer 44% van het geplaatste aandelenkapitaal.

Het succes van Schroders kan worden toegeschreven aan het gediversifieerde bedrijfsmodel, dat zich uitstrekt over verschillende beleggingscategorieën, klanttypen en regio’s. Het bedrijf biedt innovatieve producten en oplossingen via vier kerndivisies: Public Markets, Solutions, Wealth Management en Schroders Capital, dat zich richt op private markten, waaronder private equity, investeringen in hernieuwbare infrastructuur, private financiering en kredietalternatieven, en vastgoed.

Daarbij staat één doel voorop: uitstekende beleggingsresultaten voor de klanten behalen door actief beheer. Dit betekent dat we ons kapitaal richten op veerkrachtige bedrijven met duurzame bedrijfsmodellen, in overeenstemming met de beleggingsdoelstellingen van onze klanten. Schroders bedient een gevarieerd klantenbestand, waaronder pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen, overheidsbeleggingsfondsen, liefdadigheidsfondsen, stichtingen, vermogende particulieren, family offices en eindklanten via partnerschappen met distributeurs, financiële adviseurs en online platforms.

Vrijgegeven voor publicatie door Schroder Investment Management (Europe) S.A., 5, rue Höhenhof, L-1736 Senningerberg, Luxembourg. Registratienummer B 37.799. 

Schroders staat onder toezicht van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) in België.

Indien u regelmatige updates via e-mail wenst te ontvangen, kunt u zich online op www.schroders.com registeren voor onze nieuwsservice.