Het telecombedrijf dat een betaalsysteem bedacht dat duizenden uit de armoede bevrijdde

xx mei 2021

De manier waarop Schroders belegt is aan het veranderen, omdat het nu op een fundamenteel andere manier naar bedrijven kijkt en hoe het die waardeert. Voortaan gaat het niet alleen om financieel rendement en risico, maar ook om het impactrisico. Een voorbeeld van zo’n investering is het Keniaanse bedrijf Safaricom.

Duurzaamheid vormt de kern van wat Schroders doet. De manier waarop Schroders als actieve beheerder belegt, is niet alleen bepalend voor het financiële rendement dat het behaalt, maar ook voor de impact die het op de wereld heeft.

Duurzame bedrijven leveren niet alleen een positieve bijdrage aan samenleving en milieu, maar hebben vaak ook een veerkrachtiger ondernemingsmodel dat betere voorwaarden schept voor groei op lange termijn. Kortom: duurzaam beleggen is zowel financieel als maatschappelijk verantwoord.

Bij duurzaam beleggen onderzoekt Schroders van oudsher hoeveel winst een bedrijf maakt, maar tegenwoordig ook hoe het bedrijf winst maakt. Dit vereist een fundamentele omslag in de manier waarop bedrijven worden beoordeeld en gewaardeerd. De activiteiten van een bedrijf zijn risico's die kunnen worden vertaald in financiële kosten. Door deze risico's in kaart te brengen kan Schroders de impact-gewogen winst en het échte beleggingspotentieel berekenen. 

Safaricom emancipeert Keniaanse vrouwen

Een goed voorbeeld van zo’n investering is Safaricom, de grootste mobiele netwerkoperator in Kenia met een 3G-netwerk dat 94% van de bevolking dekt. “Dit telecombedrijf bedacht een betaalsysteem dat een transformatie teweegbracht”, zegt Katherine Davidson, fondsbeheerder wereldwijde en internationale aandelen bij Schroders.

Kabels leggen in een uitgestrekt Afrikaans land als Kenia is niet evident. Het is gemakkelijker om masten te bouwen en te communiceren via mobiele telefoons. Dit moderne telecommunicatiemiddel zal ervoor zorgen dat lokale Keniaanse bedrijven snel kunnen groeien en nieuwe bedrijven kunnen ontstaan.  Maar ook de bestaande maatschappij verandert snel door de moderne telecommunicatieoplossingen van Safaricom. Landbouwers kunnen online een gewasverzekering afsluiten, mensen zonder bankrekening kunnen direct online betalingen uitvoeren, en vrouwen hoeven niet langer meer in de overlevingslandbouw te werken maar kunnen nu ook een eigen lucratievere business opzetten. KPMG berekende dat de echte financiële impact van Safaricom tienmaal groter is dan de eigen winst en neerkomt op 6% van het bbp van Kenia.

Schroders maakte een MyStory video over Safaricom om zijn gewijzigde investeringsaanpak te illustreren. In de video gaat fondsbeheerder Katherine Davidson dieper in op de impact die het bedrijf heeft op de Keniaanse maatschappij.

Klik op het beeld hieronder om de MyStory video van Schroders over Safaricom te bekijken.

Story image

Perscontacten

Wim Heirbaut Press and media relations, BeFirm
Tânia Jerónimo Cabral Head of Marketing Schroders Benelux, Schroders
Story image
Over Schroders

Schroders plc

Als wereldwijd actieve vermogensbeheerder beheren wij op actieve en verantwoorde wijze beleggingen voor een breed scala aan instellingen en particulieren, om hen te helpen hun financiële doelen te bereiken en zich voor te bereiden op de toekomst. De wereld verandert voortdurend en omdat onze klanten centraal staan in alles wat we doen, begrijpen we dat we ons bedrijf moeten blijven aanpassen en ontwikkelen in lijn met wat voor onze klanten nu en in de toekomst het belangrijkst is.

Ons voortdurende succes is gebaseerd op een geschiedenis van ervaring en expertise, waarbij we met onze klanten samenwerken om innovatieve producten en oplossingen te ontwikkelen in onze vijf business domeinen bestaande uit Private Assets & Alternatives, Solutions, Mutual Funds, Institutional en Wealth Management en beleggen in een breed scala aan activa en regio's. Door de combinatie van ons streven naar actief beheer en onze focus op duurzaamheid zijn onze strategische capaciteiten erop gericht positieve resultaten voor onze klanten te behalen.

Wij zijn verantwoordelijk voor de activa van onze klanten ter waarde van € 641,7 miljard*, die lokaal worden beheerd door 42 beleggingsteams wereldwijd. Als wereldwijd bedrijf met meer dan 5.500 getalenteerde medewerkers verspreid over 35 locaties, zijn wij in staat dicht bij onze klanten te blijven en hun behoeften te begrijpen. Wij hebben meer dan 200 jaar ervaring in beleggen en innovatie en blijven ons inzetten voor een betere toekomst door verantwoord te beleggen voor onze klanten.

Meer informatie over Schroders vindt u op www.schroders.com.

Schroders staat onder toezicht van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) in België. 

*Gegevens per 31 december 2020

Schroders