Energiezekerheid en de gevolgen voor de energiesector

De geopolitieke instabiliteit van de afgelopen jaren heeft de risico's van globalisering blootgelegd, vooral als het gaat om energie. De aanhoudende conflicten in Europa en het Midden-Oosten hebben de consistente levering van olie en gas bedreigd en de Covid-19 pandemie was het begin van een meerjarige periode van wereldwijde ontwrichting.

“De globaliseringsdynamiek die we nu zien, heeft de noodzaak versneld voor overheden om snel veilige energiebronnen te vinden met een laag geopolitiek risico - conventionele aanvoer die dichter bij huis is of zich in stabiele, democratische landen bevindt,” zegt Mark Lacey, Head of Thematic Equities, bij Schroders. “Als gevolg daarvan is de energiezekerheid uitermate belangrijk geworden. Het is een complexe economische kwestie voor de korte en lange termijn. Het is ook politiek beladen, zowel op nationaal als op mondiaal niveau.”

Energietransitie

Diversificatie en energiezekerheid staan nu bovenaan de agenda van overheden. Het gaat erom de energietransitie te versnellen vanuit het oogpunt van klimaatverandering, maar ook om niet achter te blijven vanuit het oogpunt van energiezekerheid. Dit zijn de dubbele drijfveren. Op de korte termijn zullen de energiezekerheid en het vastleggen van verschillende manieren van energievoorziening via hernieuwbare energiebronnen de komende jaren worden uitgerold.

Decarbonisatie is een andere belangrijke factor in de drang naar energiezekerheid, hoewel dit met een langer tijdsbestek gepaard gaat. Duurzaamheid en veerkracht kunnen hand in hand gaan als het gaat om energie, omdat het koolstofvrij maken en elektrificeren van het energiesysteem een manier is om een einde te maken aan de afhankelijkheid van energie en tegelijkertijd te streven naar netto nul emissies.

Als onderdeel van de inspanningen van landen om het energiesysteem koolstofvrij te maken, zal de groei van wind- en zonne-energie en het elektriciteitsnet versnellen, maar ook nieuwere technologieën zoals batterijopslag, koolstofafvang, waterstof en kernenergie. Er is ook netwerkinfrastructuur nodig om de toegenomen intermitterende elektriciteitsbelasting door hernieuwbare energiebronnen aan te kunnen.

Afbeelding: De vraag naar elektriciteit zal de komende twee decennia naar verwachting toenemen

Bron: Thunder Said Energy, IEA, Wereldbank, Schroders - 29 februari 2024.
Bron: Thunder Said Energy, IEA, Wereldbank, Schroders - 29 februari 2024. 

Aangezien bepaalde traditionele methoden van energieopwekking worden afgebouwd - bijvoorbeeld de kolencentrales die in de jaren 1950 zijn gebouwd en nu worden afgebouwd - is er een behoefte aan nieuwe energiebronnen om de leemte op te vullen. Hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie zullen een grotere rol moeten gaan spelen en daarvoor zijn serieuze investeringen nodig. 

Het extra voordeel van hernieuwbare energiebronnen is dat fossiele energiebronnen zoals olie en gas meestal in ontoegankelijke of geopolitiek moeilijke regio's worden gevonden. De meeste landen hebben toegang tot wind- of zonne-energie en zijn zelf eigenaar van de activa: dit is zeer aantrekkelijk vanuit het oogpunt van energiezekerheid.

Afbeelding: Jaarlijkse investering die nodig is om jaarlijks wereldwijd energie toe te voegen

Bron: Thunder Said Energy, IEA, Wereldbank, Schroders - 29 februari 2024. Prognose wordt mogelijk niet gerealiseerd.
Bron: Thunder Said Energy, IEA, Wereldbank, Schroders - 29 februari 2024. Prognose wordt mogelijk niet gerealiseerd.

Dus uiteindelijk zou het ontwikkelen van een binnenlandse hernieuwbare energievoorziening veel minder gevoelig kunnen zijn voor geopolitieke schokken zoals oorlog, terrorisme en wereldwijde gezondheidsgebeurtenissen. Het kan wel startkapitaal vereisen op een schaal die nog nooit eerder is vertoond.

Een hybride aanpak is nodig

De keuze voor energiezekerheid is geen binaire keuze. Het is geen keuze tussen ‘conventioneel' of ‘hernieuwbaar'. In plaats daarvan zal een hybride aanpak nodig zijn. Volgens Lacey zijn toonaangevende conventionele energiebedrijven een belangrijk deel van de oplossing, in plaats van een deel van het probleem, en met het momentum van de decarbonisatietrend zullen deze bedrijven moeten laten zien dat ze in staat zijn om zich dienovereenkomstig aan te passen aan snelgroeiende, duurzame energiebronnen.

Het ziet er niet naar uit de huidige chaos in de wereld snel zal afnemen. Energiezekerheid zal daarom een belangrijk punt van zorg blijven voor overheden, consumenten en investeerders. De weg voorwaarts zal zowel tactische als strategische stappen vereisen die in de onmiddellijke behoeften voorzien en tegelijkertijd rekening houden met langetermijntrends, zoals decarbonisatie en deglobalisatie. 

Lees ook : Energy security and the implications for the energy sector, door Mark Lacey, Head of Thematic Equities bij Schroders.

Mark Lacey
Mark Lacey

Perscontacten

Wim Heirbaut

Press and media relations, BeFirm

Tânia Jerónimo Cabral

Head of Marketing Schroders Benelux, Schroders

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Schroders

Nota aan de redacteurs

Alleen voor de vakpers.  De recentste persberichten van Schroders kunt u raadplegen op: Newsroom - Media Relations - Schroders

Schroders plc

Schroders is een beleggingsmaatschappij die wereldwijd actief is met een vermogen onder beheer van €866,2 miljard per 31 december 2023. Schroders weet ondanks het uitdagende marktklimaat nog steeds sterke financiële resultaten te behalen, en heeft een beurswaarde van circa £7 miljard en ruim 6100 mensen in dienst, verspreid over 38 locaties. Schroders werd opgericht in 1804. De oprichtersfamilie is nog steeds een belangrijke aandeelhouder en bezit ongeveer 44% van Schroders' aandelen.

Schroders onderscheidt zich door een gevarieerd bedrijfsmodel, zowel wat regio's, beleggingscategorieën als klantenkring betreft. De innovatieve producten en oplossingen van Schroders zijn verdeeld over vier grote, groeiende business-gebieden: vermogensbeheer, maatwerkoplossingen, Schroders Capital (private assets) en wealth management. Tot de klanten behoren verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, staatsbeleggingsfondsen, vermogende particulieren en stichtingen. Daarnaast werkt Schroders ook voor eindklanten, via zijn relaties met distributeurs, financieel adviseurs en online platforms.

Schroders stelt zich ten doel uitstekende beleggingsresultaten voor zijn klanten te behalen door actief beheer. Ook belegt het kapitaal in duurzame en toekomstgerichte ondernemingen om positieve veranderingen in de wereld te versnellen. De bedrijfsfilosofie van Schroders berust namelijk op de overtuiging dat goede resultaten voor de klanten tot goede resultaten voor onze aandeelhouders en  andere stakeholders leiden.

Uitgegeven door Schroder Investment Management Limited. Registratienr. 1893220 Engeland. Goedgekeurd en gereguleerd door de Financial Conduct Authority.  Indien u regelmatige updates via e-mail wenst te ontvangen, kunt u zich online op www.schroders.com registeren voor onze nieuwsservice.

Schroders staat onder toezicht van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) in België.