Energietekort vormt volgende uitdaging voor Chinese economie

8 oktober 2021

Er lijkt geen dag voorbij te gaan zonder dat een nieuwe crisis de kop opsteekt in China. Schroders heeft de prognose voor de groei van de Chinese economie voor het derde kwartaal al naar beneden bijgesteld, maar het slechte nieuws blijft maar komen. De vastgoedmarkt schudt op zijn grondvesten door Evergrande, en nu is er ook een nieuwe crisis in de energiesector. In grote delen van het land valt de stroom uit, schrijft David Rees, senior Emerging Markets econoom bij Schroders.

Het lokt reacties uit van de Chinese beleidsmakers, waaronder een aanpassing van de gereguleerde tarieven. Daardoor kunnen de hogere kosten aan de consumenten worden doorberekend. In de meeste provincies van China is er momenteel sprake van een of andere vorm van stroomrantsoenering. Veel van de getroffen provincies zijn belangrijke centra van industriële activiteit. Rees schat in dat de getroffen provincies in 2020 ongeveer 75% van China's bbp genereerden en 85% van de export.  

Bron: The Lantau Group, 29 september 2021
Bron: The Lantau Group, 29 september 2021

Waarom heeft China te kampen met energietekorten?

China is een netto-importeur van energie. De tekorten kunnen vooral worden teruggevoerd op China's grote afhankelijkheid van steenkool. Het land is nog steeds voor 60% van de elektriciteitsopwekking afhankelijk van steenkool. Het sterke herstel in China's industriële sector jaagt de vraag naar energie aan. De binnenlandse producenten kunnen de vraag niet aan, onder meer omdat milieumaatregelen de mijnactiviteit hebben afgeremd.

Bron: IEA, 31 december 2018
Bron: IEA, 31 december 2018

Een moeizame politieke relatie met Australië heeft de import van steenkool uit dat land gestopt. De prijs van steenkool is intussen sterk gestegen. De Chinese elektriciteitsbedrijven mochten de hogere kosten niet doorberekenen en wilden niet met verlies stroom leveren. Daarom hebben zij de elektriciteitsvoorziening teruggeschroefd. Wat ook een rol speelt is dat de emissies in sommige provincies al boven de normen van de overheid lagen.

Bron: Bloomberg, 29 september 2021
Bron: Bloomberg, 29 september 2021

In kortere tijd is er meer te doen

De oplossing voor dit alles lijkt eenvoudig. De emissiedoelstellingen versoepelen en de steenkoolproductie stimuleren. En dan de keuze, ofwel hogere prijzen doorberekenen aan de consument, ofwel energiebedrijven subsidiëren. Een aantal van deze maatregelen zit in de pijplijn. Maar deze maatregelen zullen politiek gevoelig liggen in de aanloop naar de COP26 in november. De wereld verwacht van China dat het zijn toezeggingen inzake klimaatverandering nakomt.

Olympisch vuur voor een blauwe lucht

China heeft zich tot doel gesteld tegen 2060 een netto-emissie van nul te bereiken. Dat is tien jaar later dan andere grote economieën. Vanaf zijn piek in 2030 moet China dan in een veel kortere periode de emissie reduceren. China wil in 30 jaar van een piekuitstoot naar netto nul, tegenover 45 jaar voor de VS en 60 jaar voor de EU. Beijing wil waarschijnlijk ook een strakblauwe lucht in de aanloop naar de Olympische Winterspelen in februari, zoals ook is gebeurd in de aanloop naar de zomerspelen in 2008.

Meer landen kampen met de hoge steenkoolprijzen

China is niet het enige land dat onder druk komt te staan door de hogere steenkoolprijzen en strengere emissiedoelstellingen. Landen zoals Japan, Zuid-Korea, Taiwan en Vietnam, zijn relatief afhankelijk van steenkool om stroom op te wekken. Hogere steenkoolprijzen zullen dan ook waarschijnlijk gevolgen hebben voor de productie van goederen die voor de rest van de wereld zijn bestemd. De energiecrisis is de zoveelste tegenwind die de aandelenmarkten wereldwijd parten spelen. Dit alles maakt de uitdaging voor de centrale bankiers alleen maar groter.

Lees ook Energy shortages add to China’s economic woes, door David Rees, senior Emerging Markets econoom bij Schroders.

Andere recente artikelen van Schroders over opkomende markten :

Perscontacten

Wim Heirbaut Press and media relations, BeFirm
Tânia Jerónimo Cabral Head of Marketing Schroders Benelux, Schroders
Over Schroders

Nota aan de redacteurs

Alleen voor de vakpers.  De recentste persberichten van Schroders kunt u raadplegen op: Newsroom - Media Relations - Schroders

Schroders plc

Schroders is een beleggingsmaatschappij die wereldwijd actief is met een vermogen onder beheer van €866,2 miljard per 31 december 2023. Schroders weet ondanks het uitdagende marktklimaat nog steeds sterke financiële resultaten te behalen, en heeft een beurswaarde van circa £7 miljard en ruim 6100 mensen in dienst, verspreid over 38 locaties. Schroders werd opgericht in 1804. De oprichtersfamilie is nog steeds een belangrijke aandeelhouder en bezit ongeveer 44% van Schroders' aandelen.

Schroders onderscheidt zich door een gevarieerd bedrijfsmodel, zowel wat regio's, beleggingscategorieën als klantenkring betreft. De innovatieve producten en oplossingen van Schroders zijn verdeeld over vier grote, groeiende business-gebieden: vermogensbeheer, maatwerkoplossingen, Schroders Capital (private assets) en wealth management. Tot de klanten behoren verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, staatsbeleggingsfondsen, vermogende particulieren en stichtingen. Daarnaast werkt Schroders ook voor eindklanten, via zijn relaties met distributeurs, financieel adviseurs en online platforms.

Schroders stelt zich ten doel uitstekende beleggingsresultaten voor zijn klanten te behalen door actief beheer. Ook belegt het kapitaal in duurzame en toekomstgerichte ondernemingen om positieve veranderingen in de wereld te versnellen. De bedrijfsfilosofie van Schroders berust namelijk op de overtuiging dat goede resultaten voor de klanten tot goede resultaten voor onze aandeelhouders en  andere stakeholders leiden.

Uitgegeven door Schroder Investment Management Limited. Registratienr. 1893220 Engeland. Goedgekeurd en gereguleerd door de Financial Conduct Authority.  Indien u regelmatige updates via e-mail wenst te ontvangen, kunt u zich online op www.schroders.com registeren voor onze nieuwsservice.

Schroders staat onder toezicht van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) in België.

Schroders