Skip to Content

Energietekort vormt volgende uitdaging voor Chinese economie

8 oktober 2021

Er lijkt geen dag voorbij te gaan zonder dat een nieuwe crisis de kop opsteekt in China. Schroders heeft de prognose voor de groei van de Chinese economie voor het derde kwartaal al naar beneden bijgesteld, maar het slechte nieuws blijft maar komen. De vastgoedmarkt schudt op zijn grondvesten door Evergrande, en nu is er ook een nieuwe crisis in de energiesector. In grote delen van het land valt de stroom uit, schrijft David Rees, senior Emerging Markets econoom bij Schroders.

Het lokt reacties uit van de Chinese beleidsmakers, waaronder een aanpassing van de gereguleerde tarieven. Daardoor kunnen de hogere kosten aan de consumenten worden doorberekend. In de meeste provincies van China is er momenteel sprake van een of andere vorm van stroomrantsoenering. Veel van de getroffen provincies zijn belangrijke centra van industriële activiteit. Rees schat in dat de getroffen provincies in 2020 ongeveer 75% van China's bbp genereerden en 85% van de export.  

Bron: The Lantau Group, 29 september 2021
Bron: The Lantau Group, 29 september 2021

Waarom heeft China te kampen met energietekorten?

China is een netto-importeur van energie. De tekorten kunnen vooral worden teruggevoerd op China's grote afhankelijkheid van steenkool. Het land is nog steeds voor 60% van de elektriciteitsopwekking afhankelijk van steenkool. Het sterke herstel in China's industriële sector jaagt de vraag naar energie aan. De binnenlandse producenten kunnen de vraag niet aan, onder meer omdat milieumaatregelen de mijnactiviteit hebben afgeremd.

Bron: IEA, 31 december 2018
Bron: IEA, 31 december 2018

Een moeizame politieke relatie met Australië heeft de import van steenkool uit dat land gestopt. De prijs van steenkool is intussen sterk gestegen. De Chinese elektriciteitsbedrijven mochten de hogere kosten niet doorberekenen en wilden niet met verlies stroom leveren. Daarom hebben zij de elektriciteitsvoorziening teruggeschroefd. Wat ook een rol speelt is dat de emissies in sommige provincies al boven de normen van de overheid lagen.

Bron: Bloomberg, 29 september 2021
Bron: Bloomberg, 29 september 2021

In kortere tijd is er meer te doen

De oplossing voor dit alles lijkt eenvoudig. De emissiedoelstellingen versoepelen en de steenkoolproductie stimuleren. En dan de keuze, ofwel hogere prijzen doorberekenen aan de consument, ofwel energiebedrijven subsidiëren. Een aantal van deze maatregelen zit in de pijplijn. Maar deze maatregelen zullen politiek gevoelig liggen in de aanloop naar de COP26 in november. De wereld verwacht van China dat het zijn toezeggingen inzake klimaatverandering nakomt.

Olympisch vuur voor een blauwe lucht

China heeft zich tot doel gesteld tegen 2060 een netto-emissie van nul te bereiken. Dat is tien jaar later dan andere grote economieën. Vanaf zijn piek in 2030 moet China dan in een veel kortere periode de emissie reduceren. China wil in 30 jaar van een piekuitstoot naar netto nul, tegenover 45 jaar voor de VS en 60 jaar voor de EU. Beijing wil waarschijnlijk ook een strakblauwe lucht in de aanloop naar de Olympische Winterspelen in februari, zoals ook is gebeurd in de aanloop naar de zomerspelen in 2008.

Meer landen kampen met de hoge steenkoolprijzen

China is niet het enige land dat onder druk komt te staan door de hogere steenkoolprijzen en strengere emissiedoelstellingen. Landen zoals Japan, Zuid-Korea, Taiwan en Vietnam, zijn relatief afhankelijk van steenkool om stroom op te wekken. Hogere steenkoolprijzen zullen dan ook waarschijnlijk gevolgen hebben voor de productie van goederen die voor de rest van de wereld zijn bestemd. De energiecrisis is de zoveelste tegenwind die de aandelenmarkten wereldwijd parten spelen. Dit alles maakt de uitdaging voor de centrale bankiers alleen maar groter.

Lees ook Energy shortages add to China’s economic woes, door David Rees, senior Emerging Markets econoom bij Schroders.

Andere recente artikelen van Schroders over opkomende markten :

Perscontacten

Wim Heirbaut Press and media relations, BeFirm
Tânia Jerónimo Cabral Head of Marketing Schroders Benelux, Schroders
Over Schroders

Schroders plc

Als wereldwijd actieve vermogensbeheerder beheren wij op actieve en verantwoorde wijze beleggingen voor een breed scala aan instellingen en particulieren, om hen te helpen hun financiële doelen te bereiken en zich voor te bereiden op de toekomst. De wereld verandert voortdurend en omdat onze klanten centraal staan in alles wat we doen, begrijpen we dat we ons bedrijf moeten blijven aanpassen en ontwikkelen in lijn met wat voor onze klanten nu en in de toekomst het belangrijkst is.

Ons voortdurende succes is gebaseerd op een geschiedenis van ervaring en expertise, waarbij we met onze klanten samenwerken om innovatieve producten en oplossingen te ontwikkelen in onze vijf business domeinen bestaande uit Private Assets & Alternatives, Solutions, Mutual Funds, Institutional en Wealth Management en beleggen in een breed scala aan activa en regio's. Door de combinatie van ons streven naar actief beheer en onze focus op duurzaamheid zijn onze strategische capaciteiten erop gericht positieve resultaten voor onze klanten te behalen.

Wij zijn verantwoordelijk voor de activa van onze klanten ter waarde van € 815,8 miljard*, die lokaal worden beheerd door 42 beleggingsteams wereldwijd. Als wereldwijd bedrijf met meer dan 5.500 getalenteerde medewerkers verspreid over 37 locaties, zijn wij in staat dicht bij onze klanten te blijven en hun behoeften te begrijpen. Wij hebben meer dan 200 jaar ervaring in beleggen en innovatie en blijven ons inzetten voor een betere toekomst door verantwoord te beleggen voor onze klanten.

Meer informatie over Schroders vindt u op www.schroders.com.

Schroders staat onder toezicht van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) in België. 

*Gegevens per 30 juni 2021

Schroders