Eerste hulp bij beursonrust: blijf kalm en belegd

Reminder voor beleggers: blijf kalm en neem geen beslissingen in het heetst van de strijd. Vier onderzoeken onderstrepen deze wijsheid, schrijft Duncan Lamont, head of research and analytics bij Schroders, in een interessant artikel.

Zijn vier argumenten op een rij om het hoofd koel te houden in volatiele aandelenmarkten:

  1. Beleggen op de aandelenmarkt is op de korte termijn zeer riskant, maar op de lange termijn minder.
  2. Dalingen van 10% of meer treden vaker op, maar de langetermijnrendementen zijn sterk.
  3. Uitstappen na een grote koersdaling kan u uw pensioen kosten.
  4. Perioden van verhoogde angst zijn beter voor aandelenbeleggingen dan gedacht.

1. Beleggen op de aandelenmarkt is op de korte termijn zeer riskant, maar op de lange termijn minder – in tegenstelling tot cash

Uit een onderzoek naar bijna 100 jaar aan data over de Amerikaanse aandelenmarkt, bleek dat bij een korte beleggingshorizon van een maand, een belegger 40% van de tijd geld zou hebben verloren. Dat percentage wijzigt ingrijpend zodra er langer wordt belegd. Met een beleggingshorizon van vijf jaar daalt dat risico tot 23% en op 10 jaar is dat 14%.

Story image

Cash lijkt misschien veiliger, maar de kans dat de waarde ervan wordt uitgehold door inflatie is veel groter. De laatste keer dat cash de inflatie versloeg over een periode van vijf jaar is alweer lang geleden. Dat was van februari 2006 tot februari 2011.

2. Dalingen van 10% of meer treden vaker op, maar de langetermijnrendementen zijn sterk

Eind mei waren de Amerikaanse aandelenmarkten zo’n 19% gedaald. Dalingen van meer dan 10% gebeurden de afgelopen 50 jaar 28 keer. Alleen al in het afgelopen decennium gebeurde het in 2012, 2015, 2016, 2018 en 2020. Een correctie van meer dan 20% kwam achtmaal voor. Ondanks deze regelmatige duikvluchten, bedroeg het gemiddelde rendement op de Amerikaanse markt over deze periode van 50 jaar 11% op jaarbasis. Het risico van verlies op korte termijn is de prijs voor de langetermijnwinsten die beleggen kan opleveren.

Story image

3. Uitstappen na een grote koersdaling is niet slim

Hoewel de markt tot nu toe niet al te veel is gedaald, kunnen meer volatiliteit en verdere dalingen niet worden uitgesloten. In dat geval spelen emoties een rol en komen beleggers in de verleiding om aandelen te dumpen en in cash te vluchten. Onderzoek toont echter aan dat dat historisch gezien de slechtste financiële beslissing is die een belegger kan nemen. Het garandeert vrijwel zeker dat het erg lang gaat duren om de verliezen weer goed te maken. Het is verreweg de slechtste langetermijnstrategie.

Story image

4. Perioden van verhoogde angst zijn beter voor aandelenbeleggingen dan gedacht

De cocktail van de oorlog in Oekraïne, een stijgende inflatie en een verkrapping van het monetair beleid, hebben de 'angstmeter' van de aandelenmarkt, de Vix-index, omhoog gejaagd. Historisch gezien is het echter een slecht idee voor beleggers om te verkopen in periodes van verhoogde angst.

Schroders keek naar een strategie waarbij continu gewisseld werd. Aandelen werden verkocht en gewisseld naar cash wanneer de Vix boven de 30 stond, om vervolgens weer naar aandelen terug te keren wanneer de angstgraadmeter weer daalde. Deze strategie blijft beduidend achter bij het rendement van belegd blijven in onrustige tijden. Een belegging van 100 dollar in de continu belegde portefeuille in januari 1990 zou ondertussen bijna 2,5 keer meer waard zijn dan een portefeuille die deze wisselstrategie volgde.

Story image

Blijf kalm en belegd

Zoals bij alle beleggingen, is het verleden niet per se een graadmeter voor de toekomst. Maar de geschiedenis suggereert dat periodes van verhoogde angst, zoals we die momenteel beleven, beter zijn voor aandelenbeleggingen dan verwacht.

Lees ook The data which can help you keep a cool investing head in a crisis, door Duncan Lamont, head of research and analytics bij Schroders.

Duncan Lamont
Duncan Lamont

Perscontacten

Wim Heirbaut Press and media relations, BeFirm
Tânia Jerónimo Cabral Head of Marketing Schroders Benelux, Schroders
Over Schroders

Schroders plc

Schroders werd opgericht in 1804 en is een van de grootste onafhankelijke beleggingsondernemingen in Europa, met een beheerd vermogen van €871,3 miljard (stand per 31 december 2021). De oprichtersfamilie is nog steeds een belangrijke aandeelhouder en bezit ongeveer 48% van de stemgerechtigde aandelen. Al die jaren heeft Schroders sterke financiële resultaten weten te behalen. Het heeft een beurswaarde van circa £8 miljard en heeft meer dan 5700 mensen in dienst, verspreid over 37 locaties.

Schroders onderscheidt zich door een zeer gevarieerd bedrijfsmodel, zowel wat regio's, beleggingscategorieën als klantenkring betreft. De activiteiten zijn onderverdeeld in vijf gebieden: institutioneel, beleggingsfondsen, private assets, alternatieve beleggingen en wealth management. Dit maakt het mogelijk innovatieve producten en oplossingen aan te bieden, die zijn afgestemd op de behoeften van uiteenlopende klanten waaronder verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, staatsbeleggingsfondsen, universiteitsfondsen en stichtingen. Daarnaast werkt Schroders ook voor eindklanten, via de relatie met distributeurs, financieel adviseurs en online platforms. Schroders' wealth management activiteiten komen voort uit zijn strategische ambitie om klanten, groot en klein, te ondersteunen bij hun financiële planning en het beheer van hun vermogen.

In de toekomst wil Schroders zijn vermogensbeheeractiviteiten verder uitbreiden, nauwere relaties met eindklanten opbouwen en de activiteiten in private assets en alternatieve beleggingen intensiveren. Daarbij staat één doel voorop: uitstekende beleggingsresultaten voor de klanten behalen door actief beheer. Hun kapitaal wordt belegd in duurzame en toekomstgerichte ondernemingen om positieve veranderingen in de wereld te versnellen. De bedrijfsfilosofie van Schroders berust namelijk op de overtuiging dat goede resultaten voor de klanten tot goede resultaten voor de aandeelhouders en alle andere stakeholders leiden.

Uitgegeven door Schroder Investment Management Limited. Registratienr. 1893220 Engeland. Goedgekeurd en gereguleerd door de Financial Conduct Authority.  Indien u regelmatige updates via e-mail wenst te ontvangen, kunt u zich online op www.schroders.com registeren voor onze nieuwsservice.

Schroders staat onder toezicht van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) in België.

Schroders