De obligatierente stijgt, maar (wanneer) is ze hoog genoeg?

De rente op staatsobligaties stijgt gestaag en het effect daarvan doet zich voelen in de rest van de obligatiemarkt. Maar hoeveel de rendementen zijn gestegen, hangt af van naar welk deel van de markt beleggers kijken, stelt Duncan Lamont, head of strategic research bij Schroders, in een artikel.

Scherpe stijging van de effectieve rendementen

Vorig jaar rond deze tijd was de rente op kortlopend Amerikaanse schuldpapier om en nabij 0%, intussen loopt hij richting 3%. In de markt wordt rekening gehouden met een reeks agressieve renteverhogingen door de Federal Reserve. De lange rente is ook gestegen, maar iets minder sterk.

Doordat ook de credit spreads zijn opgelopen, is de rente op bedrijfsobligaties nog sterker gestegen dan die op staatsobligaties. En ook de rendementen op schuldpapier van opkomende markten (harde valuta, lokale valuta en bedrijfsobligaties) zijn gestegen.

Rentegevoeligheid obligaties is toegenomen

Een van de belangrijkste trends op de obligatiemarkten in de afgelopen decennia is de toegenomen rentegevoeligheid van de obligatiekoersen. Dit is het meest verontrustend voor beleggers in langlopende obligaties. De koersen zijn gevoeliger geworden voor een rentestijging of -daling.

Veiligheidsmarge

Hoewel de effectieve rendementen zijn gestegen, zijn ze nog steeds relatief laag. In combinatie met de grotere gevoeligheid van obligaties voor renteschommelingen is er maar een kleine stijging nodig om veel beleggers met verlies op te zadelen. Dit geldt vooral voor obligaties met langere looptijden.

Maar door de sterke stijging van de kortetermijnrendementen is kortlopend schuldpapier nu interessant geworden. De rendementen daarvan zijn iets harder gestegen en er is nu heel weinig verschil tussen kort- en langlopende Amerikaanse staatsobligaties.

De markt houdt nu ook rekening met een grotere kans dat de Federal Reserve de rente met ten minste 2,5% verhoogt tegen het einde van 2022. Als dit niet gebeurt, kunnen de rendementen op beleidsgevoelige kortlopende obligaties dalen, wat de koersen van deze obligaties een impuls kan geven. Aan de andere kant zou de rente veel meer moeten stijgen om beleggers geld te laten verliezen. In vergelijking met langlopende obligaties en liquiditeiten zijn de beleggingsmogelijkheden voor kortlopende obligaties sterk verbeterd.

Bedrijfsobligaties met een langere looptijd hebben nog steeds een iets groter voordeel dan bedrijfsobligaties met een kortere looptijd, maar dat voordeel is aanzienlijk kleiner geworden. En op het huidige niveau kunnen obligaties met een kortere looptijd ook een veel grotere stijging van de rendementen verdragen voordat ze kwetsbaar worden voor verliezen. Dat geldt ook voor high yield-obligaties en obligaties van opkomende markten, hoewel die extra krediet- en valutarisico's met zich meebrengen.

Veel beleggers kopen obligaties met een langere looptijd om andere redenen dan het genereren van rendement. Bijvoorbeeld pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen die hun aansprakelijkheidsrisico's beheren, en beleggers die hopen dat ze goed zullen presteren als de aandelenprijzen dalen. Maar voor wie meer rendement nastreeft en bereid is zich flexibeler op te stellen, openen zich elders mogelijkheden.

Lees ook Bond yields are higher but are they high enough, door Duncan Lamont, head of strategic research bij Schroders.

Duncan Lamont
Duncan Lamont

Perscontact

Wim Heirbaut

Press and media relations, BeFirm

Tânia Jerónimo Cabral

Head of Marketing Schroders Benelux, Schroders

Share

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Schroders

Voor de redactie

De recentste persberichten van Schroders kunt u raadplegen op: https://www.schroders.com/en/global/individual/media-centre/  

Schroders plc

Schroders is een wereldwijde beleggingsmaatschappij die actief vermogensbeheer, vermogensplanning en beleggingsoplossingen biedt, met een beheerd vermogen van € 941,8 miljard op 31 december 2024. Als Brits beursgenoteerd FTSE100-bedrijf heeft Schroders een marktkapitalisatie van ongeveer £ 6 miljard en meer dan 6.000 werknemers verspreid over 38 locaties. Schroders werd opgericht in 1804 en blijft trouw aan zijn wortels als familiebedrijf. De familie Schroder is nog steeds een belangrijke aandeelhouder met ongeveer 44% van het geplaatste aandelenkapitaal.

Het succes van Schroders kan worden toegeschreven aan het gediversifieerde bedrijfsmodel, dat zich uitstrekt over verschillende beleggingscategorieën, klanttypen en regio’s. Het bedrijf biedt innovatieve producten en oplossingen via vier kerndivisies: Public Markets, Solutions, Wealth Management en Schroders Capital, dat zich richt op private markten, waaronder private equity, investeringen in hernieuwbare infrastructuur, private financiering en kredietalternatieven, en vastgoed.

Daarbij staat één doel voorop: uitstekende beleggingsresultaten voor de klanten behalen door actief beheer. Dit betekent dat we ons kapitaal richten op veerkrachtige bedrijven met duurzame bedrijfsmodellen, in overeenstemming met de beleggingsdoelstellingen van onze klanten. Schroders bedient een gevarieerd klantenbestand, waaronder pensioenfondsen, verzekeringsmaatschappijen, overheidsbeleggingsfondsen, liefdadigheidsfondsen, stichtingen, vermogende particulieren, family offices en eindklanten via partnerschappen met distributeurs, financiële adviseurs en online platforms.

Vrijgegeven voor publicatie door Schroder Investment Management (Europe) S.A., 5, rue Höhenhof, L-1736 Senningerberg, Luxembourg. Registratienummer B 37.799. 

Schroders staat onder toezicht van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) in België.

Indien u regelmatige updates via e-mail wenst te ontvangen, kunt u zich online op www.schroders.com registeren voor onze nieuwsservice.