De energiecrisis - zijn er snelle oplossingen?

We zitten in de ergste energiecrisis sinds een halve eeuw. Mark Lacey, fondsmanager bij Schroders, en Richard Nourse, oprichter van Greencoat Capital (onderdeel van de Schroders Group), bespreken de gevolgen.

De energiecrisis heeft drie oorzaken: de klimaatverandering, de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne. De combinatie van deze problemen leidde tot een stijging van de energieprijzen. De impact op ons dagelijks leven is fors, maar de maatregelen die op tafel liggen, lijken tot nu toe weinig effect te hebben en niet te leiden tot het oplossen van de energiecrisis.

"Op korte termijn is ‘de vraag’ het enige probleem dat moet worden opgelost", zegt fondsbeheerder Mark Lacey. "De vraag moet dalen als gevolg van de hoge prijzen. De kern van deze energiecrisis ligt niet alleen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Het is een gebrek aan investeringen in de hele industrie.”

Richard Nourse, oprichter van Greencoat Capital, denkt dat het niet alleen om investeringen draait: "Er is ook een verandering nodig in de manier waarop de markt werkt, zodat de lage kosten van duurzame energie tot uiting komen in de prijs die klanten betalen.”

Volgens Lacey zijn hernieuwbare energiebronnen niet het middel om de huidige energiecrisis op te lossen. “Helaas is er geen oplossing op de korte termijn. Het zal de ‘vernietiging’ van de vraag zijn die uiteindelijk de prijzen op korte termijn zal doen dalen.”

Alexander Monk, Portfolio Manager van Global Resource Equities, meent dat energiezekerheid niet langer vanzelfsprekend is. “We gebruiken allemaal meer elektriciteit dan ooit en we zullen er nog veel meer van nodig hebben, naarmate we vorderen met de overgang naar een schonere economie. Technologieën zoals warmtepompen, elektrisch rijden en zonnepanelen om ze aan te drijven, zullen onmisbaar zijn voor een soepele overgang naar een elektrische wereld. Maar is onze infrastructuur klaar om al deze spannende nieuwe toepassingen te ondersteunen? Ik ben soms bang dat we nog niet ver genoeg zijn voor een volledige overgang”, zegt Monk. ‘

Meer informatie

Klik hier om de volledige tekst van de twee podcasts te downloaden Schroders - De energiecrisis zijn er snelle oplossingen.pdf - 154 KB

Perscontacten

Wim Heirbaut Press and media relations, BeFirm
Tânia Jerónimo Cabral Head of Marketing Schroders Benelux, Schroders
Over Schroders

Schroders plc

Schroders werd opgericht in 1804 en is een van de grootste onafhankelijke beleggingsondernemingen in Europa, met een beheerd vermogen van €871,3 miljard (stand per 31 december 2021). De oprichtersfamilie is nog steeds een belangrijke aandeelhouder en bezit ongeveer 48% van de stemgerechtigde aandelen. Al die jaren heeft Schroders sterke financiële resultaten weten te behalen. Het heeft een beurswaarde van circa £8 miljard en heeft meer dan 5700 mensen in dienst, verspreid over 37 locaties.

Schroders onderscheidt zich door een zeer gevarieerd bedrijfsmodel, zowel wat regio's, beleggingscategorieën als klantenkring betreft. De activiteiten zijn onderverdeeld in vijf gebieden: institutioneel, beleggingsfondsen, private assets, alternatieve beleggingen en wealth management. Dit maakt het mogelijk innovatieve producten en oplossingen aan te bieden, die zijn afgestemd op de behoeften van uiteenlopende klanten waaronder verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, staatsbeleggingsfondsen, universiteitsfondsen en stichtingen. Daarnaast werkt Schroders ook voor eindklanten, via de relatie met distributeurs, financieel adviseurs en online platforms. Schroders' wealth management activiteiten komen voort uit zijn strategische ambitie om klanten, groot en klein, te ondersteunen bij hun financiële planning en het beheer van hun vermogen.

In de toekomst wil Schroders zijn vermogensbeheeractiviteiten verder uitbreiden, nauwere relaties met eindklanten opbouwen en de activiteiten in private assets en alternatieve beleggingen intensiveren. Daarbij staat één doel voorop: uitstekende beleggingsresultaten voor de klanten behalen door actief beheer. Hun kapitaal wordt belegd in duurzame en toekomstgerichte ondernemingen om positieve veranderingen in de wereld te versnellen. De bedrijfsfilosofie van Schroders berust namelijk op de overtuiging dat goede resultaten voor de klanten tot goede resultaten voor de aandeelhouders en alle andere stakeholders leiden.

Uitgegeven door Schroder Investment Management Limited. Registratienr. 1893220 Engeland. Goedgekeurd en gereguleerd door de Financial Conduct Authority.  Indien u regelmatige updates via e-mail wenst te ontvangen, kunt u zich online op www.schroders.com registeren voor onze nieuwsservice.

Schroders staat onder toezicht van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) in België.

Schroders