De centrale banken zullen voorrang geven aan inflatie boven groei

Het tijdperk van gratis geld is voorbij

Door Azad Zangana, Senior European Economist and Strategist bij Schroders

Door de inflatiedruk moet het monetaire beleid strakker en restrictiever worden dan in het recente verleden het geval was. Een hogere rente gedurende een langere periode zal een belangrijk kenmerk zijn van het nieuwe beleid en het marktgedrag.

De centrale banken hebben waarschijnlijk al genoeg gedaan om de inflatie op korte termijn te verlagen, maar bij de afweging tussen groei en inflatie heeft zich een regimeverschuiving voorgedaan.

De wereldeconomie zal waarschijnlijk blijven kampen met cyclische inflatie en een aanhoudend tekort aan arbeidskrachten, waardoor de arbeidskosten stijgen. De wereldeconomie moet ook leren omgaan met de toenemende structurele inflatie als gevolg van de politieke fragmentatie en de reactie op de nieuwe wereldorde. De deglobalisering heeft een einde gemaakt aan het globaliseringsdividend en dus is er minder ruimte voor binnenlandse inflatiedruk dan in het verleden.

Hoe lovenswaardig ook, de decarbonisatie en de overgang naar een duurzamere economie zullen waarschijnlijk een zeer inflatoire tendens opleveren.

Een structureel hogere inflatie betekent dat het monetaire beleid strakker en restrictiever moet blijven dan vóór de pandemie, willen de centrale banken voldoen aan hun verplichtingen om de prijsstabiliteit te handhaven. De regimeverschuiving zal resulteren in hogere rentetarieven gedurende een langere periode en een vermindering van de wereldwijde liquiditeit.

Een hogere rente zal aanzienlijke gevolgen hebben voor de beleggers en de financiële markten. Namelijk qua waardering van activa en qua extra volatiliteit. De beleggers zullen zich moeten aanpassen aan een wereld waarin men niet kan rekenen op de "Fed put" om risicovolle activa te redden. Het tijdperk van het gratis geld is voorbij.

Lees de volledige analyse in Regime shift: central banks will prioritise inflation over growth, door Azad Zangana, Senior European Economist and Strategist bij Schroders.

Azad Zangana
Azad Zangana

Perscontacten

Wim Heirbaut

Press and media relations, BeFirm

Tânia Jerónimo Cabral

Head of Marketing Schroders Benelux, Schroders

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Schroders

Nota aan de redacteurs

Alleen voor de vakpers.  De recentste persberichten van Schroders kunt u raadplegen op: Newsroom - Media Relations - Schroders

Schroders plc

Schroders is een beleggingsmaatschappij die wereldwijd actief is met een vermogen onder beheer van €866,2 miljard per 31 december 2023. Schroders weet ondanks het uitdagende marktklimaat nog steeds sterke financiële resultaten te behalen, en heeft een beurswaarde van circa £7 miljard en ruim 6100 mensen in dienst, verspreid over 38 locaties. Schroders werd opgericht in 1804. De oprichtersfamilie is nog steeds een belangrijke aandeelhouder en bezit ongeveer 44% van Schroders' aandelen.

Schroders onderscheidt zich door een gevarieerd bedrijfsmodel, zowel wat regio's, beleggingscategorieën als klantenkring betreft. De innovatieve producten en oplossingen van Schroders zijn verdeeld over vier grote, groeiende business-gebieden: vermogensbeheer, maatwerkoplossingen, Schroders Capital (private assets) en wealth management. Tot de klanten behoren verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, staatsbeleggingsfondsen, vermogende particulieren en stichtingen. Daarnaast werkt Schroders ook voor eindklanten, via zijn relaties met distributeurs, financieel adviseurs en online platforms.

Schroders stelt zich ten doel uitstekende beleggingsresultaten voor zijn klanten te behalen door actief beheer. Ook belegt het kapitaal in duurzame en toekomstgerichte ondernemingen om positieve veranderingen in de wereld te versnellen. De bedrijfsfilosofie van Schroders berust namelijk op de overtuiging dat goede resultaten voor de klanten tot goede resultaten voor onze aandeelhouders en  andere stakeholders leiden.

Uitgegeven door Schroder Investment Management Limited. Registratienr. 1893220 Engeland. Goedgekeurd en gereguleerd door de Financial Conduct Authority.  Indien u regelmatige updates via e-mail wenst te ontvangen, kunt u zich online op www.schroders.com registeren voor onze nieuwsservice.

Schroders staat onder toezicht van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) in België.