Brussel stijgt 11 plaatsen in de Global Cities index van Schroders

San Francisco verovert de 1ste plek

Brussel staat dit jaar op de 41ste plaats in de Global Cities Index van Schroders. ​ Dat is 11 plaatsen hoger dan vorig jaar.

De Global Cities Index van Schroders rangschikt 's werelds grootste steden aan de hand van vier hoofdcriteria: economie, milieu, innovatie en transport. Doel is onder meer de steden in kaart te brengen die zich onderscheiden door een combinatie van economische dynamiek, top-universiteiten, toekomstgericht milieubeleid en een uitstekende transportinfrastructuur. Aan de verschillende componenten van deze pijlers worden scores toegekend. De economische pijler heeft een zwaardere weging en één component hiervan beloont de absolute omvang van een stad. Volgens Schroders is dit logisch: alleen steden met voldoende schaal kunnen het netwerkeffect bieden dat nodig is om een aantrekkelijk banencentrum te worden. Dit betekent dat steden met een veel kleinere bevolking, zoals Luxemburg (218de op de ranglijst), niet gauw hoog zullen scoren.

De scores voor Brussels vertoonden weinig verandering (net als die voor Parijs). De stad blijft achter op het vlak van milieu, maar dat was vorig jaar ook al zo. Brussel is nog steeds een belangrijke stad, vooral binnen de Europese Unie, maar mist de schaal en brede aanbod van sommige andere Europese steden.

De top 3: San Francisco, Boston en Londen

San Francisco voert dit jaar de Global Cities Index van Schroders aan. Dit is te danken aan zijn durfkapitaalsector, die de grootste ter wereld is. San Francisco's tegenhanger aan de Amerikaanse oostkust, Boston, eindigt als tweede, terwijl Londen de derde plaats bezet.

De sprong van San Francisco volgt op de invoering van een specifieke score voor durfkapitaal in de Index. Kort gezegd is het Innovatie-criterium, dat voorheen de kwaliteit van de universiteiten in een stad mat, nu uitgebreid met een score voor de hoeveelheid durfkapitaal die naar bedrijven in een specifieke stad gaat.

Door de invoering van deze score zijn San Francisco als epicentrum van technologische innovatie en Boston als biomedisch innovatiecentrum een stuk geklommen.

Hugo Machin, Portfolio Manager van Schroders Global Cities:
“Dat San Francisco op de eerste plaats belandt en ook enkele andere steden aan de Amerikaanse westkust zoals Seattle en Los Angeles zo goed scoren, wekt misschien verbazing gezien de veelbesproken nettomigratie naar de steden in de ‘Sun Belt’. Maar dankzij de introductie van een durfkapitaal-score hebben ze een flinke sprong omhoog gemaakt.
De ranglijst van dit jaar maakt duidelijk dat steden, ondanks de impact van de pandemie en het thuiswerken, nog steeds de motor van de wereldeconomie zijn. Ze kunnen ruimtes voor samenwerken, geweldige restaurants, theaters en winkelervaringen aanbieden en dat is online niet te evenaren.
​Om relevant te blijven zullen steden moeten beschikken over uitstekende transportverbindingen, betaalbare woonruimte, groene ruimte en sterke onderwijsinstellingen. Ook moet het overheidsbeleid de ontwikkeling van duurzame gebouwen stimuleren en ondersteunen.”

Stijgers en dalers

San Diego en Berlijn zijn de enige twee andere steden in de top dertig die flink zijn gestegen. Beide scoorden goed op het gebied van durfkapitaal en milieubeleid.

Ook staan er vier Chinese steden in de top 30, ondanks de gevolgen van de strenge lockdowns. Uit de index blijkt dat ze dit te danken hebben aan hun sterke universiteiten en succesvolle technologiebedrijven.

Ook Indiase en Indonesische steden stegen flink. Steden als Mumbai, Kuala Lumpur en Jakarta profiteerden van de toegenomen focus op technologie en innovatie en van hun hoog opgeleide beroepsbevolking.

Schroders Global Cities Index

City

Country

Region

Score

2022 Rank

2021 Rank

San Francisco

United States

North America

10.00

1

3

Boston

United States

North America

9.88

2

2

London

United Kingdom

Europe

9.81

3

1

New York

United States

North America

9.79

4

4

Melbourne

Australia

Oceania

9.70

5

5

Toronto

Canada

North America

9.63

6

6

San Jose

United States

North America

9.61

7

12

Singapore

Singapore

Asia

9.43

8

8

Hong Kong

China

Asia

9.37

9

9

Paris

France

Europe

9.36

10

7

Sydney

Australia

Oceania

9.35

11

11

Seattle

United States

North America

9.35

12

17

Los Angeles

United States

North America

9.30

13

15

Chicago

United States

North America

9.29

14

10

Montréal

Canada

North America

9.23

15

14

Washington

United States

North America

9.21

16

19

Philadelphia

United States

North America

9.18

17

13

Stockholm

Sweden

Europe

9.16

18

16

Shenzhen

China

Asia

9.08

19

20

Madrid

Spain

Europe

9.01

20

26

Munich

Germany

Europe

8.97

21

22

Berlin

Germany

Europe

8.96

22

31

Amsterdam

Netherlands

Europe

8.95

23

21

Beijing

China

Asia

8.93

24

25

Shanghai

China

Asia

8.91

25

29

Vancouver

Canada

North America

8.88

26

23

Hangzhou

China

Asia

8.86

27

27

Manchester

United Kingdom

Europe

8.84

28

18

Tokyo

Japan

Asia

8.80

29

30

San Diego

United States

North America

8.79

30

42

Hugo Machin
Hugo Machin

Perscontacten

Wim Heirbaut Press and media relations, BeFirm
Tânia Jerónimo Cabral Head of Marketing Schroders Benelux, Schroders
Over Schroders

Nota aan de redacteurs

Alleen voor de vakpers.  De recentste persberichten van Schroders kunt u raadplegen op: Newsroom - Media Relations - Schroders

Schroders plc

Schroders is een beleggingsmaatschappij die wereldwijd actief is met een vermogen onder beheer van €866,2 miljard per 31 december 2023. Schroders weet ondanks het uitdagende marktklimaat nog steeds sterke financiële resultaten te behalen, en heeft een beurswaarde van circa £7 miljard en ruim 6100 mensen in dienst, verspreid over 38 locaties. Schroders werd opgericht in 1804. De oprichtersfamilie is nog steeds een belangrijke aandeelhouder en bezit ongeveer 44% van Schroders' aandelen.

Schroders onderscheidt zich door een gevarieerd bedrijfsmodel, zowel wat regio's, beleggingscategorieën als klantenkring betreft. De innovatieve producten en oplossingen van Schroders zijn verdeeld over vier grote, groeiende business-gebieden: vermogensbeheer, maatwerkoplossingen, Schroders Capital (private assets) en wealth management. Tot de klanten behoren verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, staatsbeleggingsfondsen, vermogende particulieren en stichtingen. Daarnaast werkt Schroders ook voor eindklanten, via zijn relaties met distributeurs, financieel adviseurs en online platforms.

Schroders stelt zich ten doel uitstekende beleggingsresultaten voor zijn klanten te behalen door actief beheer. Ook belegt het kapitaal in duurzame en toekomstgerichte ondernemingen om positieve veranderingen in de wereld te versnellen. De bedrijfsfilosofie van Schroders berust namelijk op de overtuiging dat goede resultaten voor de klanten tot goede resultaten voor onze aandeelhouders en  andere stakeholders leiden.

Uitgegeven door Schroder Investment Management Limited. Registratienr. 1893220 Engeland. Goedgekeurd en gereguleerd door de Financial Conduct Authority.  Indien u regelmatige updates via e-mail wenst te ontvangen, kunt u zich online op www.schroders.com registeren voor onze nieuwsservice.

Schroders staat onder toezicht van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) in België.

Schroders