Beleggen in de energietransitie - wat zit er nog in het vat?

Het is belangrijk om rekening te houden met de lange cyclische aard van de energietransitie, zowel voor conventionele als voor hernieuwbare energie, aangezien beide een cruciale rol spelen bij het bieden van energiezekerheid, stabiliteit en goedkope energie, stelt Mark Lacey, Head of Global Resource Equities bij Schroders.

De investeringen in zowel hernieuwbare als conventionele energie moeten aanzienlijk toenemen, aangezien de infrastructuur voor de energietransitie tussen 2020 en 2050 bijna 120 biljoen dollar aan investeringen vergt. Op dit moment wordt er jaarlijks 500 miljard dollar geïnvesteerd in fossiele brandstoffen. Uiteindelijk zal de omvang van de investeringen in de energietransitiesector bijna vijf keer zo groot moeten zijn als de historische investeringsuitgaven voor fossiele brandstoffen.

Wat de energietransitie betreft, moeten investeerders rekening houden met de lange cyclische aard van de sector, zowel voor conventionele als voor duurzame energie. De reden hiervoor is dat beide een belangrijke rol spelen bij het bieden van energiezekerheid, energiestabiliteit en goedkope energie in deze lange transitieperiode.

De vraag naar hernieuwbare energie doet zich nu voor

Volgens BloombergNEF (BNEF) zal de markt voor hernieuwbare energie in de komende tien jaar naar verwachting met ongeveer 200% groeien, bijvoorbeeld op het gebied van wind- en zonne-energie. Tegen 2030 kan de opwekkingscapaciteit van hernieuwbare energie verdrievoudigd zijn. En dat is de beproefde en geteste technologie. Duncan Hale van SchrodersCapital is ook verwachtingsvol ten aanzien van wind- en zonne-energie omdat ze essentieel zijn om de netto nuldoelstellingen te halen. Hij ziet met name een cruciale rol hierin weggelegd voor ontwikkelaars. Zonne-energie is op dit moment voor veel ontwikkelaars misschien een gemakkelijkere optie, maar de hogere belastingsfactoren en het consistentere opwekkingsprofiel van windenergie zijn zeer belangrijk voor de toekomstige elektriciteitsvoorziening. Dit is vooral het geval als naast windenergie ook de productie van groene waterstof in overweging wordt genomen, denkt Hale. Lacey is ook van mening dat waterstof een enorm potentieel heeft, niet alleen als brandstof maar ook als opslagbron: “Als de belofte van waterstof wordt waargemaakt, kunnen de implicaties voor elektriciteitsnetten enorm zijn.”

Er is ook een grote vraag naar hernieuwbare energie door de toegenomen wereldwijde vraag naar elektriciteit; de markt zal tussen nu en 2040 naar verwachting met ongeveer 150% groeien (McKinsey, Global Energy Perspective 2023). Dit is een ongewoon sterke groei van de vraag die losstaat van de energietransitiebeweging. De belangrijkste drijfveren zijn energieverbruik per hoofd van de bevolking, bevolkingsgroei, gebruik van datacenters en elektrificatie van belangrijke industrieën.

Daarnaast houdt de overgang een verschuiving in energiedichtheid in. Steenkool is wereldwijd de grootste uitstoter van CO2, vooral in China en India. In India komt op dit moment ongeveer 75% van de totale elektriciteitsmix uit steenkool, terwijl dat in China rond de 60% ligt. Maar als je die kolengestookte opwekking zou omschakelen naar hernieuwbare energiebronnen, zou dat 22 keer zoveel investeringskapitaal vereisen voor dezelfde hoeveelheid energieopwekking.

Schroders’ visie op de energietransitie in 2024

Hoewel de renteniveaus en de monetaire omstandigheden in 2024 waarschijnlijk een cruciale rol zullen blijven spelen, denkt Lacey dat een verbetering van de toekomstige winstgroei de echte aanjager is voor betere rendementen op aandelen uit de energietransitie in de toekomst. Vorig jaar werd het resultaat sterk beïnvloed door consistente winsten die de verwachtingen overtroffen, ondanks de stijgende en volatiele rente.

Schroders’ vooruitzichten voor 2024 wijzen op een veel sterker fundamenteel winstpotentieel voor energietransitieaandelen, terwijl tegelijkertijd de vooruitzichten voor conventionele energieaandelen steeds beter worden. Hoewel niet voorspeld kan worden wanneer de cyclische tegenwind die de sector vorig jaar trof, zal wegebben, wijzen Schroders’ analyses en gesprekken met bedrijven en deelnemers uit de sector op een verbetering van de bedrijfswinsten in 2024 en tot in 2025.

Binnen de energietransitiesector zijn ook selectieve risicogebieden, vooral in waterstof waar de activiteit vertraagt, en mogelijk door externe factoren zoals verstoringen van de toeleveringsketens. Maar over het algemeen bieden de winstvooruitzichten, in combinatie met aantrekkelijke waarderingen, een zeer ondersteunende achtergrond voor beleggers.

Beleggers in de energietransitie gaan een investeringscyclus van meerdere decennia in die bijna alle gebieden van de waardeketen van de energiemarkt beslaat. Voor beleggers is timing echter essentieel en er zijn begrijpelijke vragen: is het te vroeg of te laat om te beleggen in de energietransitie? Lacey meent dat beleggers zich geen zorgen hoeven te maken, hij ziet uitstekende beleggingskansen in de sector.

Lees ook

Mark Lacey
Mark Lacey

Perscontacten

Wim Heirbaut Press and media relations, BeFirm
Tânia Jerónimo Cabral Head of Marketing Schroders Benelux, Schroders
Over Schroders

Nota aan de redacteurs

Alleen voor de vakpers.  De recentste persberichten van Schroders kunt u raadplegen op: Newsroom - Media Relations - Schroders

Schroders plc

Schroders is een beleggingsmaatschappij die wereldwijd actief is met een vermogen onder beheer van €866,2 miljard per 31 december 2023. Schroders weet ondanks het uitdagende marktklimaat nog steeds sterke financiële resultaten te behalen, en heeft een beurswaarde van circa £7 miljard en ruim 6100 mensen in dienst, verspreid over 38 locaties. Schroders werd opgericht in 1804. De oprichtersfamilie is nog steeds een belangrijke aandeelhouder en bezit ongeveer 44% van Schroders' aandelen.

Schroders onderscheidt zich door een gevarieerd bedrijfsmodel, zowel wat regio's, beleggingscategorieën als klantenkring betreft. De innovatieve producten en oplossingen van Schroders zijn verdeeld over vier grote, groeiende business-gebieden: vermogensbeheer, maatwerkoplossingen, Schroders Capital (private assets) en wealth management. Tot de klanten behoren verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, staatsbeleggingsfondsen, vermogende particulieren en stichtingen. Daarnaast werkt Schroders ook voor eindklanten, via zijn relaties met distributeurs, financieel adviseurs en online platforms.

Schroders stelt zich ten doel uitstekende beleggingsresultaten voor zijn klanten te behalen door actief beheer. Ook belegt het kapitaal in duurzame en toekomstgerichte ondernemingen om positieve veranderingen in de wereld te versnellen. De bedrijfsfilosofie van Schroders berust namelijk op de overtuiging dat goede resultaten voor de klanten tot goede resultaten voor onze aandeelhouders en  andere stakeholders leiden.

Uitgegeven door Schroder Investment Management Limited. Registratienr. 1893220 Engeland. Goedgekeurd en gereguleerd door de Financial Conduct Authority.  Indien u regelmatige updates via e-mail wenst te ontvangen, kunt u zich online op www.schroders.com registeren voor onze nieuwsservice.

Schroders staat onder toezicht van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) in België.

Schroders