Alternatieven voor cash, beleggen op een hoogtepunt ?

Hoe de inflatie zich verder zal ontwikkelen is onduidelijk, of en wanneer de rente verlaagd zal worden is onzeker en de markten noteren historisch hoog. Hoe moeten beleggers daarmee omgaan? Twee experts van Schroders, Alex Funk en Tamara Jameson, laten hun licht over de situatie schijnen.

“Een van de conclusies van ons onderzoek naar de ‘3D-reset’ is dat we meer volatiliteit verwachten,” zegt Tara Jameson, analist multi-assetbeleggen bij Schroders. “De ‘3D-reset’ verwijst naar de drie grote structurele krachten die de komende tijd de inflatoire druk zullen opvoeren: demografie, deglobalisering en decarbonisering. Die wakkeren de inflatie aan, die per saldo niet noodzakelijkerwijs hoger zal uitvallen, maar wel cyclische opstoten zal kennen. De centrale banken staan momenteel voor een bijzonder moeilijke opdracht. Zij hebben de inflatie sterk moeten terugdringen en hebben nog een hele weg te gaan. Momenteel denken de markten dat zij erin zullen slagen de economie een zachte landing te laten maken. Het kan echter ook helemaal anders uitdraaien en het risico op een harde landing blijft aanwezig.”

“De risico’s zijn zo goed als onzichtbaar, tot ze plots opduiken,” zegt Alex Funk, Chief Investment Officer bij Schroder Investment Solutions. “Dat zagen we al enigszins bij Silicon Valley Bank en ook de laatste tijd zit er wat meer spanning in de banksector. Beleggers reageren extreem sterk op de inflatiecijfers en de verwachtingen van de Federal Reserve (de Fed), en dat komt tot uiting in gevoeligere segmenten van de markt. Op de obligatiemarkt beginnen we al wat te wennen aan schommelingen van tien basispunten in de Amerikaanse rentecurve. Die wijzen op volatiliteit.”

In de koersen zit momenteel 82% kans op een renteverlaging met een kwartpunt tegen juni verrekend. Dat kan natuurlijk nog veranderen, maar wat zal er gebeuren wanneer de Fed de rente begint te verlagen? Alex Funk: “Gemiddeld genomen leveren aandelen gemeten vanaf de eerste renteverlaging door de Fed een rendement op van zowat 11% boven de inflatie. Dat is behoorlijk wat. We zien vandaag dat beleggers die positieve verwachting beginnen in te prijzen.”

Aandelen, obligaties of cash?

Zijn aandelen, met name Amerikaanse, de enige manier om de inflatiegolf te trotseren, of zijn er nog andere alternatieven voor cash?

“Aandelen zijn een uitstekende belegging voor wie op de lange termijn de inflatie wil verslaan,” aldus Tara Jameson. “Ze zijn een van de beste manieren om een rendement te genereren dat de inflatie overtreft. Dat wil daarom nog niet zeggen dat je permanent alles wilt inzetten op aandelen. Het is altijd aan te raden om een gevarieerde mix van verschillende activaklassen aan te houden, want die hebben elk hun eigen voordelen. Een van de positieve gevolgen van de sterke stijging van de rente van de laatste tijd is dat er nu een behoorlijk rendement te verdienen is met obligaties. Die kunnen opnieuw een rendementsbron in een portefeuille worden, terwijl ze tot voor kort eigenlijk alleen nut hadden als diversificatie, want ze brachten niet echt iets op. Het afgelopen jaar hebben bedrijfsobligaties het bijvoorbeeld erg goed gedaan. De extra rente die je krijgt in ruil voor het kredietrisico van een bedrijf is echt heel sterk afgenomen. Momenteel verkiezen wij voor beleggingen met meer risico in een portefeuille aandelen boven andere marktsegmenten, zoals bedrijfsobligaties. Dat kan uiteraard veranderen, afhankelijk van de koersontwikkelingen.”

“Ook voor beleggingen in aandelen moet je doordacht te werk gaan,” zegt Alex Funk. “De zogeheten ‘Magnificent Seven’ schitteren als nooit tevoren. Zij hebben zo goed als geen schulden, genereren sterke kasstromen en bieden producten en diensten aan waarmee het heel moeilijk concurreren is. Door hun investeringen in AI geeft het enthousiasme rond die technologie hen extra wind in de zeilen. Het is belangrijk om te beseffen dat ook andere delen van de markt en de wereld daarvan kunnen profiteren naarmate het thema breder doorbreekt en op termijn kunnen herstellen van de ietwat bedrukte stemming van de afgelopen tijd. Je moet niet alleen tussen activaklassen, maar ook binnen activaklassen oog hebben voor diversificatie.”

Is cash afgeschreven voor beleggers nu de piek in de rente bereikt lijkt en er mogelijk een daling komt?

“Ik zou cash niet afschrijven,” zegt Tara Jameson. “Het is altijd een optie als activaklasse. Ik denk echter wel dat obligaties interessanter worden. Hét grote verschil tussen staatsobligaties en cash is dat staatsobligaties een negatieve correlatie met aandelen kunnen vertonen als er zware risicoaversie zou opsteken. Het is al eerder gebeurd dat aandelen terugvielen en obligaties in de portefeuille voor een positief rendement zorgden. Dat potentieel heeft cash niet.”

Luister ook naar Podcast: Life after cash and investing at all time highs

Perscontacten

Wim Heirbaut

Press and media relations, BeFirm

Tânia Jerónimo Cabral

Head of Marketing Schroders Benelux, Schroders

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Schroders

Nota aan de redacteurs

Alleen voor de vakpers.  De recentste persberichten van Schroders kunt u raadplegen op: Newsroom - Media Relations - Schroders

Schroders plc

Schroders is een beleggingsmaatschappij die wereldwijd actief is met een vermogen onder beheer van €866,2 miljard per 31 december 2023. Schroders weet ondanks het uitdagende marktklimaat nog steeds sterke financiële resultaten te behalen, en heeft een beurswaarde van circa £7 miljard en ruim 6100 mensen in dienst, verspreid over 38 locaties. Schroders werd opgericht in 1804. De oprichtersfamilie is nog steeds een belangrijke aandeelhouder en bezit ongeveer 44% van Schroders' aandelen.

Schroders onderscheidt zich door een gevarieerd bedrijfsmodel, zowel wat regio's, beleggingscategorieën als klantenkring betreft. De innovatieve producten en oplossingen van Schroders zijn verdeeld over vier grote, groeiende business-gebieden: vermogensbeheer, maatwerkoplossingen, Schroders Capital (private assets) en wealth management. Tot de klanten behoren verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen, staatsbeleggingsfondsen, vermogende particulieren en stichtingen. Daarnaast werkt Schroders ook voor eindklanten, via zijn relaties met distributeurs, financieel adviseurs en online platforms.

Schroders stelt zich ten doel uitstekende beleggingsresultaten voor zijn klanten te behalen door actief beheer. Ook belegt het kapitaal in duurzame en toekomstgerichte ondernemingen om positieve veranderingen in de wereld te versnellen. De bedrijfsfilosofie van Schroders berust namelijk op de overtuiging dat goede resultaten voor de klanten tot goede resultaten voor onze aandeelhouders en  andere stakeholders leiden.

Uitgegeven door Schroder Investment Management Limited. Registratienr. 1893220 Engeland. Goedgekeurd en gereguleerd door de Financial Conduct Authority.  Indien u regelmatige updates via e-mail wenst te ontvangen, kunt u zich online op www.schroders.com registeren voor onze nieuwsservice.

Schroders staat onder toezicht van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) in België.